home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako piše Tanjug, američki proizvođač električnih automobila, kompanija Tesla, otvorila je tokom vikenda vrata fabrike u Frimontu kupcima koji se poručili sedan "tesla model S", od kojih je direktor i osnivač kalifornijske fime Elon Musk zatražio podršku i pomoć.

"Nama je potrebna vaša pomoć," kazao je Musk stotinama kupaca i naglasio da mnogi još ne veruju u električna vozila, za koja misle da "nisu deo realnosti," prenele su agencije.

On je najavio da će "Tesla" ponuditi jedan brži "model S" koji će postizati brzinu od 60 milja po satu (97 kilometara na sat) za 4,5 sekunde, za skoro sekundu brže od sadašnjeg modela. "Tesla" je uspeo da proda planiranu proizvodnju "modela S" za 2012. godinu.

Model "tesla S" je prvi sedan kompanije, koji bi trebalo da se isporučuje kupcima naredne godine. Uprava veruje da će proizvodnja i prodaja modela "tesla S" pomoći da kompanija konačno počne da posluje sa zaradom, posle višegodišnjeg rada sa gubicima.

Osnovni model "tesle S" koštaće oko 57.400 dolara, u poređenju sa prethodnim vozilom "roadster" koji je koštao 109.000 dolara, a delom se proizvodio u Britaniji.

Mala kompanija "Tesla automobili" privukla je pažnju javnosti proizvodnjom električnih vozila, još u periodu kada su druge firme takve automobile tek projektovale. Prošle godine "Dženeral motors" (GM) počeo je da prodaje hibridni "ševrolet volt", a kalifornijska firma "Fisker" nedavno je krenula sa isporukom luksuznog hibrida "karma."

"Teslin" "model S" imaće tri baterije u ponudi koje su izrađene tako da mogu da garantuju kretanje od oko 160 milja (257 kilometara), 230 milja (370 kilometara) ili 300 milja (483 kilometara) sa jednim punjenjem.

U janaru naredne godine "Tesla" će prestati da izrađuje "roadster" i da se fokusira na "model S". Kompanija planira da u decembru predstavi prototip sportsko-terenskog vozila "tesla model X". "Tesla" ima oko 1.400 radnika.

"Tesla" je u julu najavila širenje linije automobila na baterije, ističući da će se sportsko-terensko vozilo "model X" naći u prodaji krajem 2013. godine.

Musk, direktor kompanije sa sedištem u Palo Altu u Kalifornji, najavio je ranije da bi "model X", izveden od sedana "model S", mogao da se prodaje od naredne godine. Proizvodnja najnovijeg modela u "Teslinoj" fabrici u Frimontu, u Kaliforniji, kretaće se između 10.000 i 15.000 jedinica godišnje, preneo je "Detriot njuz."

Akcionari kompanije koja nosi ime slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle su nemački "Dajmler", japanska "Tojota" i "Panasonik". Uprava "Tesle" je u junu prodala 5,3 miliona akcija kako bi pomogla finansiranje razvoja "modela X", a izvršni direktor kompanije i najveći akcionar Musk kupio je 1,4 miliona akcija.

Sva vozila "Tesle" uživaće federalnu poresku olakšicu od 7.500 dolara, čime američka vlada stimuliše proizvodnja i nabavka "zelenih" kola.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Tesla Motorsčitanja : 909Komentari

kad bi automobil dosao kod nas izlozbeni prostor...mislim na teslu roadster i teslu s posto je nikola tesla sa balkana.

Autor marko 03 Okt 2011, 17:15

I Vuk Karadžić je sa Balkana.

Autor Savo 03 Okt 2011, 19:12

:)

Autor Damko 03 Okt 2011, 19:39

:D

Autor Steeler 03 Okt 2011, 20:04

Pa kolike su im cene, nije ni čudo!
Mnogo su leteli visoko. Za te pare neki od premijum trojke i da te Bog vidi

Autor Dejan L 03 Okt 2011, 20:20