home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Čitanje i pisanje SMS poruka za volanom je opasnije nego što se mislilo, posto može dvostruko da uspori reakciju vozača, pokazuje istraživanje Tekaškog saobraćajnog instituta.

"Naši nalazi ukazuju da je vreme reagovanje veće nego što se isprva mislilo", rekla je Kristin Jager koja je rukovodila istraživanjem. 

Čitanje i pisanje SMS poruka u osnovi udvostručuje vreme potrebno vozaču da reaguje, a takođe je vozač manje sposoban da reaguje na iznenadne opasnosti na putu, kao kada mora zaustaviti vozilo, na primer, u slučaju da dete pretrčava ulicu, dodala je ona.

"Ako se auto kreće putem s ograničenjem brzine od 100 kilometara na čas, vozač u slučaju naglog zaustavljanja vozila ispred njega nema vremena da reaguje ako su mu oči na mobilnom telefonu", rekla je Jager.

Studija je pokazala da se reakcija bez SMS poruka sa jedne do dve sekunde usporila na tri do četiri sa porukama. Pokazano je, takođe, da je veoma mala razlika u vremenu reagovanja kada vozač piše i kada čita SMS poruke.

U ispitivanju je učestvovalo 42 vozača starosti između 16 i 54 godine.

Čitanje i pisanje SMS poruka za volanom je već smatrano opasnim, zbog čega je u 34 američke savezne države to zabranjeno.

Teksaški parlament je ranije ove godine zabranio SMS poruke dok se vozi, ali je guverner Rik Peri stavio veto na tu meru nazivajući je "preteranom" i "pokušajem vlade da previše propisuje ponašanje odraslih".

Prema teksaškom zakonu, korišćenje mobilih telefona tokom vožnje zabrenjeno je u zonama oko škola, kao i za vozače mlađe od 18 godina.

Autor : Beta.rsčitanja : 1252Komentari

A tek kad vidim da neko vozi, drzi cigaretu u ustima i zmuri na jedno oko jer mu je usao dim u njega pa ga pece... Najezim se. Sto je najgore sve cesce vidjam zene koje voze drze cigaru u ustima i znure na jedno oko. FUJ!!!

Autor Sinbad 06 Okt 2011, 20:42

Najjace su mi ove studije koje potvrdjuju stvari koje vec svi znaju...
Pisanje sms poruke za vreme voznje je posebno opasno na novijim telefonima, sa ekranima osetljivim na dodir, bolje je voziti pijan nego kucati poruke dok vozite

Autor STrider 06 Okt 2011, 20:58

Imam touch ekran i mnogo mi je nezgodno da procitam poruku.. prestajem sa tim !

Autor miloshVa 06 Okt 2011, 21:16

A koliko mi uspori reflekse kad jedem burek, pripijam jogurt i razgovaram preko hendfri sprave, a krstarim na 120 ibarskom?
Jeb.o ih univerzitet, kad se bavi ovakvim glupostima. Dokon pop i goveda krštava.

Autor Mange 06 Okt 2011, 21:50

Kad vidim nekog kako priča ili kuca poruke i vozi 20 na sat,želudac mi se okrene. A da je "odsutan",suvišno je i pomenuti. Pre neki dan,čovek kuca poruku,kolona,al ispred njega se rasčistilo,ma kakvi,nije on tu. Tek posle nekoliko minuta je bio "prisutan". Nisam mogao da verujem da čovek toliko dugo ne čuje sirenu,kao da je na Marsu a ne na Zemlji.

Autor PITBULL 06 Okt 2011, 22:13

Ma nije moguće! Jedva čekam ispitivanje jel' opasno spavati za volanom po autobanu... noću, kad jesenja magla padne...

Autor Dima 07 Okt 2011, 07:55