home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Auto-moto savez Srbije od 18. do 21. oktobra 2011. godine organizuje međunarodni skup pod nazivom Bezbednost mreže evropskih puteva u zemljama u okruženju, koji se održava u okviru jesenjeg zasedanja Evropskog programa ocenjivanja puteva, EuroRAP. 

Skup se održava u hotelu „Moskva“, u Beogradu  i sastoji se od plenarnog zasedanja, seminara i treninga, prvog ovakve vrste u Evropi.

Više od 100 učesnika iz zemlje i inostranstva uz prisustvo presedavajućeg EuroRAP/iRAP, gospodina Džona Dosona, baviće se preduzimanjem raspoloživih mera u cilju unapređenja nivoa bezbednosti, kako puteva u Srbiji, tako i puteva u regionu i šire, u Evropi. 

Na skupu će, pored partnera iz projekta – Ministarstva  unutrašnjih poslova Republike Srbije – Uprave saobraćajne policije, Ministarstva za infrastrukturu Republike Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, Agencije za bezbednost saobraćaja, kancelarije Svetske banke u Beogradu, Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, učestvovati i brojni gosti iz inostranstva - članovi programa EuroRAP, automobilski klubovi, predstavnici upravljača puteva, naučne institucije iz oblasti bezbednosti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

AMSS je član i nosilac Evropskog, a takodje i Me]unarodnog projekta ocenjivanja puteva (iRAP) u Srbiji, zajedno sa više od 70 zemalja sveta. Projekat snimanja i ocenjivanja puteva u Srbiji realizovan je u periodu april-avgust 2008. godine, a rezultati su objavljeni u maju 2009. godine, u vidu izveštaja pod nazivom „Posvećeni spasavanju života“. Projekat u Srbiji bio je okidač za dalji rad na razvijanju sopstvenih kapaciteta za nastavak programa snimanja i ocenjivanja puteva, pa su do kraja 2009. godine, stručnjaci AMSS Centra za motorna vozila razvili nov softver za snimanje i ocenjivanje puteva, koji se po svojim karakteristikama izdvojio od ostalih i danas predstavlja jedan od najefikasnijih sistema u okviru programa snimanja i ocenjivanja puteva.

Rezultat uspešnosti ovog domaćeg proizvoda ogleda se u projektima koje je AMSS do sada realizovao na međunarodnom planu, i to: projekat snimanja i kodiranja 3,000 km puteva u Moldaviji i pilot projekat u Sloveniji, u 2010. godini, kao i projekat kodiranja 1,200 km puteva u Rusiji i nedavno završeno snimanje 2,300 km provincijskih puteva u Holandiji. Planovi za budućnost ovih programa u Srbiji predstavljaće samo jedan segment aktivnosti AMSS u oblasti bezbednosti saobraćaja u Deceniji akcije koja nam predstoji. Dalje unapređenje softvera za snimanje i kodiranje, razvoj tehnologija koje će obuhvatati i druge aspekte i karakteristike bezbednosti puteva, aktivno učešće u programima ocenjivanja puteva, implementacija inženjerskih kontra-mera, mapiranje rizika i praćenje učinka, kao sastavnih protokola programa ocenjivanja puteva, biće nastavljeni u predstojećem periodu, u saradnji sa ostalim subjektima bezbednosti, kako bi se obezbedili maksimalni uslovi za bezbedan saobraćaj svih učesnika u saobraćaju, a pogotovo onih najranjivijih – putnika u vozilu, pešaka, biciklista i motociklista.

Generalni sekretar AMSS, Aleksandar Nikačević, očekuje da upravo rad na ovakvim projektima treba da doprinese procesu izrade nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja i utvrđivanju nacionalnih ciljeva smanjenja poginulih i teško povređenih na putevima u Srbiji, što će, dugoročno gledano, uštedeti velike ljudske, materijalne i finansijske resurse.

AMSSčitanja : 1126Komentari