home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Kako piše Tanjug, potpredsednik Dženeral motorsa (GM) za globalna istraživanja i razvoj Alan Tob je izjavio da će vozila koja se delimično kreću bez pomoći vozača biti u upotrebi do sredine ove decenije, a da će sistemi za upravljnje kolima koja sama krstare biti dostupni do 2020. godine.

Tob je o automobilima bez vozača govorio na Svetskom kongresu inteligentnih transportnih sistema u Orlandu ovog vikenda, navode agencije.

Automobili koji se kreću po putevima bez vozača, koristiće tehnologije koje su već sada poznate, kao što su senzori, radari, kamere, Dži-pi-es sistemi (GPS) i prenosive komunikacione naprave. U kombinaciji sa digitalnim mapama, primena novih tehnologija obezbediće da se automobili sami kreću, a da vozači dok putuju rade nešto drugo, da čitaju novine, na primer.

"Tehnologije koje se razvijaju će pružiti dodatnu pogodnost delimičnog ili kompletnog preuzimanja vozačkih obeveza," kazao je Tob, preneo je "Autonjuz."

"Glavni cilj je bezbedenost. Buduća generacija bezbednosnih sistema eliminisaće mogućnost sudara u potpunosti pošto će reagovati pre vozača i pre nego što postanu svesni opasne situacije", rekao je Tob.

Nevada je u SAD, uz svesrdno lobiranje američkog interenet portala Gugl, postala prva oblast u kojoj je dozvoljeno da kola bez vozača krstare putevima.

Eskperiment je obavljen sa modelom "prijus" koji je prošle jeseni prošao preko 225.000 kilometara na kalifornijskim drumovima.

Istraživanja u toj unosnoj oblasti počela su pre sedam godina i to u vojne svrhe, kada je za potrebe ministarstva odbrane SAD napravljen test sa 15 vozila - ali nijedno nije stiglo do željenog cilja.

Od tada su se stvari mnogo promenile. Danas takvi automobili bez posade idu i kroz najveće gradske gužve, opremljeni brdom kamera i senzora, a na njihovom razvoju rade gotovo sve veće autokompanije na svetu.

Naravno, kola bez vozača imaju i mnogo nedostataka. Prilikom jakih pljuskova ili kada je put prašnjav automobil ne može dovoljno precizno da prepozna objekte jer kamere ne šalju perfektnu sliku. U tom slučaju se mora osloniti na radare i senzore koji opet imaju svoje mane.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1719Komentari

Kola koja sama voze nemaju ama bas nikakvog smisla pored javnog prevoza.

Ali siguran sam da ce nas automobilski magnati uveriti u suprotno :)

Autor krle 18 Okt 2011, 19:19

Sve se prepusta komjuterima, bicemo obicne tupadzije za 20 godina... Automobili bez vozaca isto kao i vozaci bez automobila

Autor MC 18 Okt 2011, 20:50

Svidja mi se to sto ce omoguciti voazacima maksimalnu sigurnost i tako ce iskljuciti ljudski faktor u saobracajnim nezgodama.
Bravo za GM!

Autor Orlo 18 Okt 2011, 21:24

kompjuterima

Autor MC 18 Okt 2011, 21:48

Pa to je davno izmisljeno: autobus.

A nas vozace ostavite da se mucimo i okrecemo volan, menjamo brzine i slicne teske poslove.

Autor Damko 19 Okt 2011, 00:04

Ma nema teorije to da kupim

Autor ALEKSANDAR BG 19 Okt 2011, 01:08

Budalaština!
Ne verujem ja baš mnogo računarima. Uz ovaj "napredak" se automatski otvara mogućnost da ti neko uhakuje automobil i tako ga ukrade. Ili da bude još gore, moći će da preuzmu kontrolu nad tvojim vozilom dok si u njemu i na taj način ugrozi nečiji život.

Bojkot pametnim automobilima !!!

Autor Cvele 19 Okt 2011, 01:19