home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako piše Tanjug, Kina najavljuje ukidanje mera za podršku investicija proizvođačima stranih automobila, ali oni, uprkos tome, nastavljaju da ulažu u tu zemlju.

"To je vladin dekret zakonodavnog karaktera", izjavio je za agenciju AFP kineski zvaničnik iz informativnog biroa Nacionalne komisije za razvoj i reforme.

Kina je do sada priznavala pravo na smanjenu carinu za uvoz delova i opreme za potrebe automobilske industrije.

Ovom merom, Kina želi da podrži nacionalnu automobilsku industriju koja za sada pokrivala jedva trećinu lokalnog tržišta.

Domaće fabrike za sada proizvode prilično jednostavne modele automobila prošečnog kvaliteta, koji su najčešće kopije zapadnih ili japanskih vozila.

Prodaja vozila na najvećem svetskom tržištu porasla je za 2,5 odsto u prošloj godini i prodato je ukupno 18,52 miliona vozila posle rasta od 32 odsto u 2010. i 46 odsto u 2009. Prodaja automobila je porasla za 5,2 odsto sa 14,5 miliona prodatih modela.

Procenjuje se da će u 2012. kineskom tržište zabeležiti rast od 8 odsto sa prodatih 20 miliona vozila.

Bez obzira na najnoviji potez kineske vlade, strani proizvođači nisu obeshrabreni.

"Folksvagen", najveći proizvođač automobila u Kini, najavio je početkom januara izgradnju nove fabrike u Ningbou na istoku zemlje.

Generalni direktor "Reno" i "Nisana" Karlos Gon nedavno je najavio da bi francuska automobilska firma mogla početi sa postavljenjem industrijskih postrojenja u Kini izmedju 2014. i 2016.

Autor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Volkswagen čitanja : 686Komentari