home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nova Fordova tehnologija, koja putnicima u vozilu omogućuje upućivanje direktnog poziva na broj 112 u slučaju saobraćajne nesreće, osvojila je prestižnu nagradu za tehnološko dostignuće nakon predstavljanja na potpuno novom modelu B-MAX.

Fordova funkcija pomoći u hitnim slučajevima upućuje u slučaju saobraćajne nesreće poziv operatorima lokalnih službi hitne pomoći, i to na jeziku lokalne sredine, u skladu sa GPS koordinatama vozila. Ovo je trenutno najnapredniji sistem tog tipa i predstavlja ključnu komponentu Fordovog SYNC sistema za ostvarivanje konekcije putem glasovne kontrole u automobilu, koji će predstavljanjem na novom modelu B-MAX doživeti svoju premijeru na tržištu Evrope.

Funkcija pomoći u hitnim slučajevima je osvojila nagradu za globalnu mobilnost za 2012. u Barseloni u kategoriji "Najbolja mobilna inovacija za putnička, transportna i privredna vozila". Ovaj uspeh predstavlja krunu Fordovog istorijskog višednevnog nastupa na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija, pošto je B-MAX postao prvi automobil koji je imao svoju premijeru na ovoj manifestaciji, dok je Bil /Bill/ Ford, izvršni predsednik Ford Motor kompanije, postao prvi rukovodilac iz oblasti automobilske industrije koji je održao uvodni govor na ovom skupu.

“Fordu je veoma drago što su svetski priznati stručnjaci u oblasti komunikacionih tehnologija prepoznali mogućnosti za spasavanje života koje pruža SYNC sistem sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima”, rekao je Stefen Odel /Stephen Odell/, predsednik i izvršni direktor Ford Evropa. “Funkcija pomoći u hitnim slučajevima u punoj meri koristi resurse mobilnih telekomunikacionih tehnologija kako bi kupcima Fordovih vozila obezbedila izuzetno vrednu uslugu, i to bez ikakvih dodatnih troškova tokom čitavog radnog veka vozila.”

Aktiviranje vazdušnog jastuka ili uređaja za isključivanje pumpe za gorivo na vozilu je signal za upućivanje poziva za hitnu pomoć, uz emitovanje unapred snimljene poruke, a preko Bluetooth konekcije sa mobilnim telefonom putnika u vozilu.

Sistem takođe, preko GPS uređaja u vozilu, podataka sa mape i mobilne mreže, identifikuje koordinate lokacije na kojoj je došlo do saobraćajne nesreće i upućuje direktan poziv operaterima hitnih službi, umesto da poziv preusmerava preko kol-centra trećeg lica, čime se štede dragocene sekunde koje mogu biti od ključnog značaja za spasavanje života.

U toku razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima, Ford je sarađivao sa Evropskim udruženjem brojeva hitnih službi (EENA - European Emergency Number Association), od kojeg je dobio ulazne parametre bitne za izradu sistema. Cilj EENA je da obezbedi dosledno visok nivo odgovorenih poziva na broj 112 za hitne pozive širom Evrope.

“Drago nam je što se Ford prilikom razvoja funkcije pomoći u hitnim slučajevima konsultovao sa EENA i evropskim centrima za hitne pozive”, rekao je Geri Makado /Gary Machado/, izvršni direktor EENA. “Uvereni smo da će rešenja koja vozilima omogućuju da budu u vezi sa kol-centrima hitnih službi doprineti spasavanju života na evropskim drumovima.”

Kupcima će funkcija pomoći u hitnim slučajevima biti ponuđena bez dodatne naplate, koju će moći sami da dograde na SYNC platformu, ukoliko je ugrađena u njihovom vozilu.

SYNC sistem, u okviru kojeg je funkcija pomoći u hitnim slučajevima samo jedan sastavni deo, već je ugrađena na više od 4 miliona vozila u SAD, dok će na modelu B-MAX po prvi put biti predstavljena na evropskom tržištu.

SYNC sistem takođe je u stanju da naglas očita dolazeće SMS tekstualne poruke sa kompatibilnih mobilnih telefona. Takođe podržava čitav niz digitalnih muzičkih plejera, uključujući iPod i USB flash drajvove. Sistem vrši automatsko ažuriranje unosa u telefonski imenik, dok se audio fajlovi mogu pretraživati po žanru, izvođaču, albumu, numeri i plej-listi, a putem jednostavnih glasovnih komandi. USB port takođe omogućuje ažuriranje softvera za buduća poboljšanja i dodatnu opremu.

Proizvodna verzija Ford B-MAX-a će imati automobilsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi /Geneva Motor Show/ 2012, u martu, a u prodaju kreće kasnije ove godine.

PR Grand Motorsčitanja : 1412Komentari