home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Naftni derivati skuplji su od utorka za dinar. U proteklih sedam dana, to je treće poskupljenje benzina. Velike kursne razlike zbog slabljenja dinara izgovor su naftaša za ponovna učestala poskupljenja goriva.

Od utorka do utorka, samo benzin evropremijum je ukupno poskupeo skoro pet dinara. Najniža cena litra tog goriva, koje se uglavnom uvozi, sada je oko 154 dinara.

Aleksandar Mileusnić iz "Petrobarta" rekao je da na osnovnu cenu ne mogu sami trgovci da utiču.

Već, kako je rekao, utiče svetska cena derivata, pošto se radi o berzanskom proizvodu, kao i kurs dinara u odnosu na evro, odnosno na dolar jer se trgovina naftnim derivatima obavlje u dolarima.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je poslednja dva meseca, maj i jun, cena i benzina i dizela niža u evrima nego u maju i junu prethodne godine.

Iako je za plate u Srbiji gorivo preskupo, u poređenju sa zemljama regiona, jeftinije naftne derivate od Srbije imaju sada samo Bosna i Hercegiovina i Rumunija.

U NIS-u koji je glavni snabdevač, u narednom periodu očekuju da se cene zadrže oko sadšnjeg nivoa.

Kravčenko je rekao da s obzirom na spoljne faktore, mogućnost da značajnih promena neće biti je viša od 50 odsto.

Međutim, ne treba zaboraviti unutrašnje faktore koji će uticati na poskupljenje. Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić već je najavio mogućnost povećanja akciza na gorivo.

Preuzeto sa: Rts.rs

Foto: Novosti.rsčitanja : 876Komentari

Povodom poslednje rečenice...
Ako je Gospon Dinkić već odlučio da "optereti" i onako preskupo i nekvalitetno gorivo, neka ograniči to na one koji su za njega glasali (5-6%) biračkog tela.
Zašto mi ostali da "izginemo" kada nismo glasali za njega?

Autor Đenka 01 Avg 2012, 13:13

@ đenka
Ovde je problem u naftasima, a ne u Dinkicu. Cena barela pala je sa 120$ (London) pre 4 meseca, na 102 dolara pre dve nedelje, oni nisu skidali cene, ili su ih skinuli simbolicno. A danas kad je barel poskupio na 105$, oni poskupise gorivo, iako su cene iz vremena kad je cena barela bila 120$. Usput je i vlada skinula akcize za 1,5 din po litru. Usput je i dinar ojacao sa 119 na 117 dinara za evro. To sto rade je posledica nedostatka konkurencije a ne akciza, koje su svakako previsoke.

Autor sinbad 01 Avg 2012, 14:03

sinbad
To sa naftašima stoji, nema zbora.
Međutim ja kometarisah samo ovaj citat sa kraja teksta:

"Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić već je najavio mogućnost povećanja akciza na gorivo"

Te ponavljam zašto da "privilegiju" veće akcize imamo mi, a ne njegovi najverniji. Prosto glupo je zbog njih, jer oni su se "borili" a mi ubiremo plodove te borbe...

Autor Đenka 01 Avg 2012, 19:20

Zasto su cene goriva opet skocile? Zato sto to nikome ne smeta. Simple as that...

Autor Uros Cuore Sportivo 01 Avg 2012, 19:24

a dali se danas neko seca price kako ce sa privatizacijom nis-a gorivo pojeftiniti? buahahahahaha

Autor mica 01 Avg 2012, 23:21