home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Francuskom auto gigantu sledi novi udarac. Nakon što su njegove deonice u poslednjih nekoliko meseci izgubile više od 14% svoje vrednosti Peugeot bi ovih dana mogao da se suoči sa još jednim udarcem koji će ga još više zaboleti.

Kako piše Rojters, francuski proizvođač automobila izgubiće status CAC 40 koji se dodeljuje firmama sa najvećom vrednošću. Budući da je Peugeot trenutno 77. na toj listi nije ni čudno, a ispadanje sa tog popisa izazvaće još veći pad njegovih deonica.

Trenutno, Peugeot je na 77. poziciji na listi 100 najvrednijih brendova. Takav pad znači i gubitak CAC 40 statusa koji je još donekle držao Peugeot iznad vode. Po zdravoj logici francuski brend već je davno trebalo da izgubi ovaj status ali kako sve to ima veze i sa politikom njegova sudbina sve do sada se nekako izbegavala. Odbor koji odlučuje o statusu na ovoj listi trebalo bi da se održi početkom septembra nakon čega će Peugeot i zvanično izvisiti s liste najznačajnijih firmi.

Izvor: Automotoportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs / Peugeot čitanja : 850Komentari

Kad jedna Francuska, druga ekonomija u EU, i pored pomoći, ne može uzdići Pežo, šta mi da se nadamo.

Autor B. M. 25 Avg 2012, 07:33

Skoro je bila rasprava o tome da li je GM preplatio akcije PSA... izgleda da jeste... obezvredjene su. Neko je rekao da su skupi modeli problem, pa iskreno receno i VW ima skupe modele ali ipak se prodaje tako da to ne bi bilo posteno reci da je razlog. PSA prvo ima nedostatak imidza kvalitetne marke, poverenje se tesko stice a lako gubi, a drugo tenutno lutaju u dizajnu a trziste to kazni padom prodaje...

Autor Orlo 25 Avg 2012, 21:35

ja mislim da je sve to neka namestaljka.neko je namerno hteo ili hoce da urusi vrednost akcija iz ko zna kojih razloga i interesa

Autor sinkee 25 Avg 2012, 22:07

Orao, nisam znao za to. A šta tačno ima GM tu sa Pežoom?

Autor MasterHaosis 25 Avg 2012, 23:46

@ MasterHaosis

https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2012/02/29/gm-i-peugeot-citroen-postigli-dogovor-o-udruzivanju-snaga
https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2012/08/06/general-motors-i-peugeot-se-vec-rastaju

Autor auto 26 Avg 2012, 00:01

Auto ti si efikasan za desetku! U roku od petnestak minuta ti dostaviš informacije, bolji si od bilo koje sekretarice. Čak i one automatizovane haha!
Znam za ovaj prvi link, i ja sam komentarisao tamo.
Ali se za ovaj drugi nešto ne sećam, video sam naslov samo, nisam stigao tad da ga pročitam, nisam bio kući. Pa me baš zbunio Orlo kad reče nešto da je GM obezvredio Pežove akcije, pa mi nije bilo jasno šta oni imaju tu.
Ovaj GM šta god da dotakne evropsko mora da ostavi ožiljak, kao zaraza.
Ali pošteno, Pežo u poslednje vreme ni sa čim se posebno nije dokazao, nemaju zadovoljavajuću ponudu, cene su im skupe, dizajn nije baš spektakl, i još udruživanje sa GM kao šlag na tortu, i eto ti. Propast zagarantovana.

Autor MasterHaosis 26 Avg 2012, 03:00

@MasterHaosis
Nisam bas siguran da si shvatio sta sam napisao... rekao sam da je bila rasprava da li je GM platio vise nego sto stvarno vrede akcije PSA... kao sto vidis jeste - akcije gube na vrednosti kao sto pise u vesti.
Nisi pratio vesti u poslednje vreme ocigledno... PSA je kada je ulazio u partnerstvo sa GM-om bio u finansijskim problemima i imaju u planu da zatvore 8.000 radnih mesta i jednu fabriku, a GM ima akcije ali ne i upravljacki paket akcija da bi mogao bilo kako da utice na poslovanje PSA... tako da znas da nisu ovi iz GM-a krivi za ovo lose stanje i da znas razlog spajanja je bioda se kriza prevazidje ustedom u troskovima logistike, u buducnosti se ocekuju razvoj zajednickih platformi...
P.S. PSA oznacava Peugeot i Citroen grupaciju (Peugeot S.A.). ;)

Autor Orlo 26 Avg 2012, 10:51