home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Stiže zima, osim adekvatnih guma, potrebno je da proverite stanje kočnica, akumulator, rashladni i sistem za grejanje, brisače... ali i da vozite pažljivo, da imate više strpljenja i razumevanja.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, pre svega zimskim pneumaticima na sva četiri točka, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Zimske pneumatike je važno koristiti ne samo zbog ispunjavanja zakonske obaveze, već pre svega zbog neuporedivo veće bezbednosti kretanja koju pružaju u odnosu na letnje, saopšteno je iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Iz Agencije takođe upozoravaju vozače da u slučaju snežnih padavina svoje vozilo očiste od snega i leda, zbog svoje, ali i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. I najmanji sloj leda i snega na staklima dovodi do smanjene vidljivosti puta i saobraćajnog toka, a ukoliko su delovi vozila prekriveni snegom, ono je manje vidljivo ostalim učesnicima u saobraćaju.

Ukoliko je temperatura vazduha oko nule, postoji opasnost da je kolovoz zaleđen na pojedinim mestima ili deonicama, kao što su mostovi, tuneli, useci, zaseci, deonice pored reka, osojne strane i slično, pa je neophodno oprezno kretanje svih učesnika u saobraćaju.

Takođe, podsećaju se i pešaci da se kreću trotoarima, poštuju saobraćajnu signalizaciju prilikom prelaženja preko ulice i ne koriste mobilne telefone i slušalice u tim trenucima.

Vozači bi radi bezbednosti trebalo da provere stanje kočnica, akumulator, rashladni i sistem za grejanje, brisače, grejače stakla i sve one delove vozila koji u zimskim uslovima mogu stvoriti probleme prilikom upravljanja vozilom.

Tokom vožnje u zimskim uslovima, od velike važnosti je da se drži veće odstojanje nego što je to uobičajeno, da se postepeno ubrzava, odnosno postepeno i blagovremeno koči, kao i da se izbegavaju nagle promene pravca kretanja.

Ako je loše vreme, uvek krenite ranije, zbog neophodnosti sporije vožnje i mogućih zastoja u saobraćaju. Budite pažljivi i tolerantni prema drugim učesnicima u saobraćaju, upozoravaju iz Agencije i dodaju da osim navedenog, vozačim tokom zime treba i više strpljenja i međusobnog razumevanja jer kretanje može biti oteđano i usporeno pri nepovoljnim vremenskim prilikama.

Izvor: Mondo.rs

Foto: Guliver/Getty Imagesčitanja : 1173Komentari