home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Ponekad vam boja dima koji izlazi iz auspuha može dati znak da sa vašim automobilom nešto nije u redu. Čak i kada ne trepće nijedna lampica na instrument tabli ili ne vidite ništa čudno na vašem automobilu, kako bi ga prekontrolisali, boja dima može otkriti neki kvar na vašem automobilu.

Plavi dim

Ako vaš automobil izbacuje plavi dim znači da je problem sa uljem, i da dolazi do sagorevanja ulja. To se najčešće dešava kada dotraju karike ili ventili, pa onda se dešava da ulje curi u komoru za sagorevanje u kojoj se meša sa gorivom.

Ako uočite ovaj problem, proverite ulje i redovno ga kontrolišite i dosipajte.

Sivi dim

Za ovaj dim je teško dati pravu dijagnozu. Prouzrokuju ga slični kvarovi kao i plavi dim, sagorevanje ulja, ali i loš turbo punjač. Znači treba proveriti ulje, ali i potrošnju goriva, jer obično ovi kvarovi prave veću potrošnju.

Beli dim

Ukoliko vidite beli dim ne mora da znači ništa opasno, jer može da predstavlja običnu kondenzaciju unutar izduvnog sistema. Međutim, veći oblak belog dima može predstavljati rizik. Glavni kvarovi koji mogu prouzrokovati beli dim su oštećenje cilindra glave i ispucali zidovi bloka motora, a to iziskuje skupe popravke.

Ovaj problem nikako ne smete ignorisati, jer i najmanje curenje rashladne tečnosti može dovesti do pregrevanja i predstavlja ozbiljan rizik za kvar na motoru.

Crni dim

Crni izduvni dim znači veliku potrošnju goriva. Prvo što treba da proverite su filteri za klimu, usisni senzori, brizgaljke goriva i regulator pritiska. Crni dim je najlakši za dijagnozu, jer se zna tačno šta ga prouzrokuje, a ni popravka ovih delova nije preterano skupa.

Izvor: Smedia.rs / Mojgolf.com

Foto: Guliver/Thinkstockčitanja : 211034Komentari

Tekst za razonodu. A jel se ovo odnosi na dizel ili na benzinske motore?

Autor Sinbad 23 Apr 2013, 00:58

Ja vozim tesla roadster i nema dima! Da proverim mozda cilindre, fulter ulja i brzigaljke goriva? Oh, wait a minute.

Autor Fordovac 23 Apr 2013, 03:32

Crni dim i filter klime. To verovatno da se ne ugusimo...

Autor sloba 23 Apr 2013, 08:20

@Fordovac
ako primetis dim na tvom roudsteru ...ne bih ti bio u kozi...

Autor Bobo 23 Apr 2013, 13:08

Pa nabrojao je sve boje.
Sta onda valja?
Pink?

Autor Eki 23 Apr 2013, 22:23