home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nedavno je održan tradicionalni "Fićo skup na Krku" u organizaciji Fićo foruma i Fićo Fun Cluba iz Rijeke. Ove godine je učestvovalo 40ak automobila iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke i Srbije.

Oraganizatori su uputili poziv Zastava 101 klubu (www.zastava101.serbianforum.info), tako da u se među Fićama našle i dve Zastave 101, posada iz Srbije u sastavu Igor Ivančir, Dejan Radanov i Damjana Gunjak sa 40 godina staroj Zastavi 101, a iz Slovenije Jure Abarth sa svojim sportašem sa početka osamdesetih godina. Celo druženje je krasila profesionalna organizacija i započelo je na moto stazi "Grobnik" gde je bio organizovan doček skoro svih učesnika, zatim je usledila vožnja po okolnim mestima a krajnji cilj je bio Krčki most, most koji je u vreme SFRJ nosio ime Josip Broz Tito i koji je u vreme izgradnje bio najduži most sa betonskim lukom od 390m, kasnije ga je nadmašio most Wangxsian preko reke Jangce u Kini ali je dugo zadržao primat kao najduži betonsko armirani most u svetu.

Ceo skup su prisutni nazvali malom Jugoslavijom, čak se i čuvena trobojka sa petokrakom zavijorila na vetru, ali niko ne govori o Jugonostalgiji kroz politiku, već naprotiv kroz želju za druženjem, i sećanja na drugačiji život. Po prelasku mosta povorka se okupila ka obližnjem vidikovcu i parkingu gde se priključilo jos Fićista iz Hrvatske, Nemačke i Slovenije nakon čega je formirana kolona koj je krenula put mesta Voz gde je bio organizovan ručak, piće, kupanje i odmor na plaži pred odlazak u Malinsku. Na meniju ručka je bio aktuelan, tradicionalni Pasulj sa kobasicom koga su okupljeni opravdano nazvali "kobasica sa pasuljem".

Delegacija Zastava 101 kluba je nakon izložbe automobila i pozdrava sa Fićistima u Malinskoj krenula trajektom preko mora na otok Cres gde je bio i kraj ove, može se slobodno reći avanture. A Fićisti su noć proveli pod vedrim nebom, u šatorima i svojim vozilima na Vozu gde se do duboko u noć čuo žamor i zvuk gitare.

Kasnim noćnim satima delegacija Zastava 101 kluba je stigla na Cres gde je Zastava 101 iz 1973. godine poslednji put bila davne 1990., iako umorni, nisu odoleli noćnom kupanju pod vedrom mesečinom, naravno na plažu se otišlo Zastavom 101. Sutradan posle ’’kavice na rivi’’, Stojadinaši su krenuli put Rume, Novog Sada i Beograda.

Onaj ko nije sa svojim automobilom izasao van granica Srbije put zapadne Evrope, taj ne može ni da nasluti koliko reakcija stara Zastava 101 može da proizvede usput, putnici iz svakog drugog automobila u prolazu su se okretali ne bi li u potpunosti sagledali u svoje vreme najmoderniji jugoslovenski automobil, neki su se sa nostalgijom osmehivali, neki podrugljivo, drugi su nam dizali palac, dizali sve prste jedne ili obe ruke (mahali), slikali.

Sve u svemu Zastava 101 iz 1973, u fabričkom stanju, sa pređenih 65.000 km, koja je pre puta izašla iz garaže, bez nekih velikih priprema za put, uspešno je provezla putnike kroz 1.271 kilometar, potrosila 86,56l goriva. Iako natovarena da se zavesice zadnjih točkova gotovo vuku po asfaltu prosečna potrošnja je bila 6,81 l/100km pri vožnji od 100-110-120 km/h.

Novica Marković – predstavnik za medije Zastava 101 klubačitanja : 2799Komentari

Od žustrine Lampredijevog motora, preko upotrebljivosti prostora pa do ozbiljnosti industrijalizacije koja je na ovim prostorima zahtevala njegova prozivodnja - legenda.

Još mnogo pređenih kilometara želim.

Autor CaMIRO 02 Jul 2013, 00:13