home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački mediji pišu da postoji mogućnost da u toj zemlji korišćenje autoputeva za strance više neće biti besplatno, kao što je to bio slučaj do sada, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvođenje vinjeta za strana vozila koja koriste nemačke autoputeve zatražila je još pre poslednjih izbora u toj zemlji bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU). Ovo pitanje je ponovo pokrenuto nakon izbora u okviru pregovora o koaliciji sa vladajućom Demohrišćanskom strankom (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Nemački mediji podsećaju da su do sada nemačke vlasti odbacivale predloge o uvođenju vinjeta za strana vozila, smatrajući da to predstavlja diskriminaciju i da je protiv zakona Evropske unije (EU). Nedavno je Evropski komesar za saobraćaj Siim Kallas na pitanje nemačkih vlasti izjavio da ne postoje pravne barijere da Nemačka uvede plaćanje putarine za strance.

CSU ideju o uvođenju vinjeta podržava činjenicom da Nemci plaćaju putarinu u mnogim susednim evropskim državama, kao što su Austrija, Švajcarska, Francuska i Češka, dok se vozači iz ovih država kroz Nemačku voze besplatno.

Izvor: Muskiportal.com

Foto: ACE Auto Club Europačitanja : 2302Komentari

Sasvim logično... Nemci kroz registraciju plaćaju za korišćenje puteva a stranci?

Autor Miki 02 Nov 2013, 08:16

Stranci kroz benzin, tako je bilo.. zato je u nemackoj naskuplji benzin, ne razumem zasto onda ovo!!..

Autor dmc 02 Nov 2013, 11:56

Trenutna cena dizela u Nemackim gradovima krece se od 1,33 do 1,35 EURa za litar. Na autoputevima gorivo je skuplje za oko 20 eurocenti, ali i sa takvom cenom Nemacka ne spada u evropske zemlje sa najskupljim gorivom. Naprotiv, nalazi se u donjoj polovini.

Autor Vojvoda 03 Nov 2013, 01:57