home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor: RTS

Akcija markiranja goriva uvezenog i proizvedenog u Srbiji će, prema procenama, doneti milionske uštede za državu i za privredu, izveštava RTS

Već mesec dana, zahvaljujući akciji Minstarstva za energetiku, sprovodi se obeležavanje goriva uvezenog i proizvedenog u Srbiji. Rezultati su više nego očiti.

Umesto sto kamiona, koji su mesečno išli na Kosovo, u februaru nije prešao nijedan, tako da je svaka manipulacija s gorivom i njegovim vraćanjem u rezervoare u Srbiji onemogućena. Uštede će i za državu i za privredu biti milionske.

Svaki litar goriva koji se nađe na pumpi mora da sadrži određenu koncetraciju nano čestica, nevidljivih golim okom, bez mirisa i ukusa. Tako markirano gorivo se ne može mešati ni sa vodom ni sa baznim uljima. Svako smanjenje koncentracije nano čestica znači da gorivo nije došlo iz izvora gde je markirano ili je drugačije razblaženo.

Ako građani posumnjaju da se na pumpi prodaje takav derivat, jednostavnim pregledom uzorka, ne većeg od nekoliko mililitara, utvrdiće se da li je gorivo iz rafinerije i da li je na njega plaćana akciza.

Milenko Ukropina iz "SGS Srbija" kaže da je procena da je pet do 10 odsto od ukupne količine goriva na našem tržištu iz neregularnih izvora.

"To podrazumeva da u proseku 100.000 tona goriva na tržištu koje ne podleže akcizama, porezima i svim ostalim doprinosima", rekao je Ukropina za RTS.

Markiranje goriva pozdravljaju i prevoznici. Oni su do sada stalno imali problema sa kamiondžijama - gde sipaju, koliko goriva i kojeg kvaliteta.

Predsednik grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić kaže da kada je gorivo markirano možemo biti sigurni da imamo jednake uslove za rad i kvalitetno gorivo.

Velike naftne kompanije koje rade u Srbiji, takođe, markiraju gorivo i pozdravljaju ovu akciju države. Oni će sada zasigurno znati da na mnogim pumpama koje su izdali u franšizu neće biti mešanja goriva, već da će se točiti gorivo propisanog kvaliteta.čitanja : 5169Komentari

Ako sam dobro razumeo, oni se hvale time da su izvezli 100 cisterni goriva manje nego prosli mesec i tako sprecili da se ono vrati u zemlju?

Autor STrider 02 Mar 2014, 21:27

bićemo sigurni da je gorivo kvalitetno???
iz NIS-a?

mora da se šalite!!!!!!!!

Autor jery 03 Mar 2014, 09:23