home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Toyota Motor Corporation (TMC) planira osnivanje fondacije koja će se baviti pitanjima mobilnosti širom sveta. Toyota namerava da ovu fondaciju, čiji rukovodilac će biti predsednik TMC Akio Toyoda, registruje u Japanu do kraja avgusta ove godine.

Nova fondacija će u istoj meri doprineti Toyoti i društvu, tako što će iskoristiti stručnost Toyote i suočiti se sa nejednakim stepenom mobilnosti u zemljama u razvoju, ali i novom generacijom mobilnosti u razvijenim zemljama. Ona će na globalnom nivou pomagati programe neprofitnih organizacija, razvojnih institucija i ostalih grupacija što doprinose razvoju društva sa naprednim nivoom mobilnosti. Očekuje se da će godišnje odobriti sredstva od približno 3,0 do 4,5 milijarde jena. Postupak odobravanja sredstava će biti ustanovljen kasnije.

Toyota će fondaciji ustupiti deo svojih akcija, što će biti odobreno na generalnoj skupštini akcionara, zakazanoj za jun ove godine. Fondacija će za svoj kapital koristiti dividende od tih akcija.

Od početka, Toyota je poslovala pod osnovnim postulatom „obogatiti živote ljudi pomoću automobila“. U skladu sa tim, preduzela je aktivnosti od društvenog značaja u svakom regionu gde posluje, prilagođene specifičnim zahtevima lokalnih zajednica, kao što su očuvanje životne sredine, bezbednost u saobraćaju i razvoj ljudskih resursa sa fokusom na proizvodnju.

Nova fondacija je druga po redu osnovana od strane TMC, posle „Toyota fondacije“ osnovane 1974. godine, koja obezbeđuje sredstva zavisno od potrebe u određenom trenutku, uključujući životnu sredinu, društveno blagostanje, obrazovanje i kulturu.

PR Toyotačitanja : 942Komentari