home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prvi svetski "Drive Me" pilot-projekat autonomne vožnje, u kome će se čak 100 samovozećih Volvo automobila svakodnevno kretati javnim putevima švedskog grada Gothenburga, snažno napreduje, saopštio je Volvo.

Prvi test automobili su već na ulicama, a sofisticirana tehnologija automatizovane vožnje pokazuje se uspešnom.

Tehnički specijalista pri Volvo Car Group Erik Coelingh rekao je da su test automobili sada sposobni da samostalno održavaju pravac, podešavaju brzinu i funkcionišu u skladu sa tokom saobraćaja.

"To je veliki korak ka konačnom cilju u kome će 'Drive Me' automobili biti sposobni kompletnu test rutu provesti potpuno samostalno. Tehnologija, koja će se jednostavno zvati 'autopilot', omogućava vozaču da funkciju vožnje u potpunosti prepusti samom automobilu", objašnjava Coelingh.

Ono što taj projekat čini unikatnim je činjenica da su u njega uključeni svi ključni igrači: zakonodavci, transportne službe, veliki grad, proizvođač automobila i pravi kupci koji će voziti 100 automobila u svakodnevnim uslovima na 50 kilometara odabranih puteva u Gothenburgu.

Izvor: Klix.ba / Volvo

Foto: Volvo / arhiva Autoblog.rsčitanja : 801Komentari

Namecu se 2 pitanja:

1. Koji je smisao koriscenja automobila na ovakav nacin? (Pitanje se odnosi na one koji zele da voze, a takvih je velika vecina), i

2. Sta se dogodi kada takav automobil izadje iz garantnog roka?

Autor Vojvoda 30 Apr 2014, 22:37

I jos da dodam jedno pitanje:

Zar sve ovo ne lici na pokusaj da se napravi rakija bez alkohola?

Autor Vojvoda 30 Apr 2014, 22:39