home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Iz Alijanse Renault-Nissan je objavljeno da su do sada prodali 200.000 električnih vozila, što je 58 posto svih zero-emission automobila.

Tih dvesto hiljada prodatih električnih automobila se može pretvoriti u još neke zanimljive brojke, npr. uštedelo se 200 miliona litara goriva, u vazduh nije otišlo 450 miliona kilograma CO2, a prevezli su oko 4 milijarde kilometara (100.000 krugova oko planete).

Do brojke od 200.000 prodatih ‘električara’ došlo se četiri godine nakon lansiranja Nissana Leaf, prvog svetskog električnog auta u masovnoj prodaji. Samo ove godine prodato je 65.000 električnih automobila, što je 20 posto više nego u istom periodu prošle godine.

U ponudi Alijanse je šest električnih automobila. Nissan Leaf je apsolutni rekorder u prodaji među električarima, sa prodatih 148.700 primeraka u celom svetu. Od toga 67.000 prodato je u SAD, 46.500 u Japanu i oko 31.000 u Evropi.

Renault je prodao 51.500 primeraka svojih električnih vozila, počevši sa modelom Kangoo Z.E. u oktobru 2011. godine. U ponudi su još Twizy, ZOE i Fluence Z.E. Najbolji tržišni udeo ima ZOE (23 posto evropskog tržišta).

– Lideri smo u prodaji električnih vozila, ali još je važnije da su kupci širom izuzetno zadovoljni tim vozilima. Zbog pozitivnih reakcija i povećane potražnje za ekološkim vozilima nije ni čudo da prodaja raste – rekao je šef Alijanse Carlos Ghosn.

Radi popularizacije električnih vozila, Alijansa će napraviti kampanju sa video-porukama aktuelnih vlasnika.

Najveće tržište za Alijansine električne aute je upravo Amerika. Tamo je trenutno dostupno više od 750 brzih punjača, a Nissan sa svojim dilerima i partnerima želi da tu brojku do sredine sledeće godine poveća na 1.100. Sa takvim punjačima Leaf se napuni do 80 posto kapaciteta za pola sata.

Ove godine pokrenuta je i akcija ‘No Charge to Charge’, sa besplatnim punjenjem struje na određenim stanicama za kupce Leafa. Trenutno je program aktivan u 12 američkih država.

Japan je drugo najveće tržište, ali po broju brzih punjača je daleko ispred svih. Tamo ih ima čak 2.900. Svi japanski proizvođači potrudiće se da brojku u sledećih pola godine povećaju na 6.000 punjača.

Evropa zaostaje što se tiče infrastrukture, ali ima i svetlih primera. Naprimer, u Velikoj Britaniji je sa brzim punjačima pokriveno čak 87 posto auto puteva.

Izvor: Automanija.com

Foto: arhiva Autoblog.rs / Renaultčitanja : 583Komentari

Lepo samo nazalost mi zivimo u Srbiji,

Autor bk 27 Nov 2014, 17:06