home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Od septembra prošle godine gorivo „BMB 95“ sniženo oko osam dinara po litru. Dizel u istom periodu poskupeo za dinar. Brže cene dižemo nego što spuštamo

Vesti sa svetskih berzi na kojima se trguje sirovom naftom najzad su počele da dopiru i do novčanika srpskih vozača. Posle pojeftinjenja za vikend od dinar do dva i po dinara za litar benzina, u sredu je trend nastavljen pa je benzin „BMB 95“ mogao da se pazari i za 145,40 dinara za litar.

- Pokušavamo i mi da reagujemo na kretanje cena na svetskom tržištu - objašnjava Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije. - Malo smo sporiji kad snižavamo nego kad podižemo cene, ali i naša situacija je specifična.

On objašnjava da je sniženje cene derivata usporeno zbog slabljenja dinara, naročito prema dolaru. Uz to je i evro, u kome se kod nas sve računa, malo posrnuo u odmeravanju snaga sa američkom valutom.

Iako to našim vozačima i ne izgleda tako, benzin „BMB 95“ je u sredu bio jeftiniji nego pre godinu dana za više od osam dinara za litar! Dizel je, doduše, u istom periodu, u proseku, skuplji za oko dinar po litru, ali je i ovo gorivo kada se pogleda kursna lista sada i pre godinu dana, u suštini pojeftinilo!

Naime, evro je u sredu vredeo 120,53 dinara a pre godinu dana (kada je litar „BMB 95“ koštao 153,90 dinara) vredeo „samo“ 114,05 dinara.

Ono što može da obraduje vozače u Srbiji, koji i dalje plaćaju gorivo među najskupljima u regionu (šampion je TNG koji je u Srbiji skuplji, nego na primer u Hrvatskoj skoro 20 dinara za litar) jesu kretanja na svetskim naftnim berzama gde je barel sve jeftiniji. Početkom godine barel „tečnog zlata“ je na berzi u Njujorku koštao 104, a u sredu 75,87 dolara.

U aprilu 2011. je koštao i svih 126,90 dolara, a tadašnje prognoze, zbog „buđenja arapskog proleća“ su bile više nego crne - bilo je i uglednih stručnjaka najvećih svetskih banaka koji su tvrdili da će barel „vrlo brzo preći 150 dolara“.

Analitičari se ne slažu sa procenama zašto je barel toliko pojeftinio. Da li je na to uticala američka proizvodnja nafte i gasa iz škriljaca, ili političke igre oko Ukrajine ili nešto sasvim treće, srpskog vozača i ne mora mnogo da interesuje.

Tendencija je, kažu u našim naftnim kompanijama, da gorivo bude jeftinije i na pumpama, uz ogradu da će to zavisiti i od stabilnosti nacionalne valute, ali i od odluke države o visini akciza.

Najtraženiji

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), u 2013. godini u Srbiji je potrošeno ukupno 2.103.129 tona goriva. Učešće benzina je 18,3, dizela 66,6, a TNG 15,1 odsto.

Državi plaćamo polovinu

Proizvođačka cena benzina u Srbiji je 0,61 evro i na petom je mestu po visini, iza BiH, Austrije, Makedonije i Bugarske. Cena dizela kada izađe iz proizvodnje je 0,69 evra i na drugom je mestu po visini, iza BiH, gde je 0,71 evro. Državna zahvatanja u ceni benzina u Srbiji su među najvećima u regionu, tako da na prodajnu cenu od 1,23 evra više od pola (63 centa) odlazi na PDV i akcize. Kod dizela državni nameti su niži i u ceni od 1,28 učestvuju sa 0,59 evra.

Izvor: Novosti.rsčitanja : 921Komentari

Ovde raju i treba da pljacka drzava kad se vec ne buni.

Autor Pit 27 Nov 2014, 14:14