home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Audi je objavio da radi na razvoju novog laserskog sistema prednjih svetala Matrix Laser koji bi budućim korisnicima trebalo da pruži još viši nivo osvetljenja od Matrix LED svetala, odnosno optimizovanije osvetljenje zavisno od uslova na putu, brzini vožnje i sl.

Konkretnije, ova svetla će budućim vozačima ponuditi "još viši stepen dinamičkog osvetljenja i rezolucije", a ukratko reč je o sistemu čije plave laserske diode projektuju svoju svetlost na malo "brzo pomično mikro ogledalo" koje ga usmerava na pretvarač koji ga na kraju konvertuje u belo svetlo koje se pojektuje na put.

U Audiju tvrde da će ovaj sistem omogućiti još precizniju raspodelu svetla na saobraćajnicu, odnosno bržu i tačniju izmenu više i manje osvetljenih delova, u zavisnosti od trenutne saobraćajne situacije. Tako će, primera radi, saobraćajnica uvek biti dovoljno osvetljena bez zaslepljivanja drugih vozača.

Dalje, pri manjim brzinama svetlost se raspoređuje pod širim uglom na veću površinu, dok se pri višim brzinama, za vreme vožnje autoputem recimo, ugao osvetljenja smanjuje uz istovremeno povećanje intenziteta i dometa svetlosnog snopa ispred automobila.

Za sada nije poznato kada bi ovaj sistem, koji Audi razvija sa raznim partnerima, trebalo da stigne na tržište, ali verovatno nećemo morati dugo da ga čekamo.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Audičitanja : 1099Komentari