home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tržište novih automobila u Evropi značajno je raslo tokom decembra 2015. godine. Zabeležena je prodaja 1,16 miliona automobila što je za 16 odsto više u odnosu na isti period 2014. godine, a najbolji rast ostvarili su Ford, Renault i grupa PSA.

Takođe, i Volkswagen Grupa je ostvarila rast prodaje od 4,4 odsto uprkos skandalu o povećanoj emisiji izduvnih gasova na njihovim automobilima sa motorima TDI. Za rast u grupi Volkswagen odgovorni su Volkswagen koji je prodao 5,8 odsto više automobila, Audi (čija je prodaja rasla za 8 odsto) i Škoda sa 6,6 odsto većom prodajom. Seat i Porsche su međutim podbacili što je na kraju i uticalo na skroman rast od 4,4 odsto. Seat je prodao 9,2 odsto automobila manje, a Porscheova prodaja pala je za 12 odsto.

Inače, evropsko tržište novih automobila je u konstantnom rastu već 28 meseci zaredom.

Najveći dobitnici tokom decembra bili su JLR (Jaguar i Land Rover) čija je prodaja porasla za čak 43 odsto. Ova kompanija u 2015. godini ostvarila je najbolju prodaju u istoriji, a iza njih najbolje rezultate zabeležili su Volvo i BMW.

Ipak, ovakav rast tržišta može da zavara. Analitička organizacija ACEA napominje da ovi rezultati tek dostižu nivo prodaje iz 2010. godine. Drugim rečima, trend rasta jeste pozitivan, ali gledajući broj prodatih vozila, količina je i dalje mala.

Izvor: Proauto.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs /  Seat

Prodaja automobila u Evropi u 2015. godini porasla za više od 9%

Kako prenosi Tanjug, prodaja automobila u Evropi je u 2015. godini porasla je za više od devet odsto, u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos dizel skandalu, najveći evropski proizvođač - Volkswagen zabeležio je na Starom kontinentu rast isporuka, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

U godini koju je obeležio Volkswagenov skandal sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, ukupna prodaja automobila na evropskom tržištu je porasla za 9,3 odsto, na 13,7 miliona vozila u poređenju sa 2014. godinom, navodi se u saopštenju ACEA.

Prodaja VW-a je skočila za 6,3 odsto, uprkos tome što se kompanija suočila sa najvećom krizom u svojoj istoriji zbog otkrića da je u 11 miliona svojih dizel automobila širom sveta ugradila softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Prodaja francuske grupacije Renault porasla za 9,2 odsto, dok je prodaja konkurentskog PSA Peugeot Citroena skočila 6,2 odsto.

Izvor: Tanjug.rsčitanja : 521Komentari