home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

* U kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija traje prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak iz fabrike * Ukoliko se do 8. jula ne prijavi dovoljan broj radnika za dobrovoljni odlazak iz fabrike, sledi spisak tehnoloških viškova

Uprkos najavljenom smanjenju proizvodnje i otpuštanju radnika u kragujevačkoj fabrici, "nema šansi da će Fijat u dogledno vreme da napusti Srbiju", saznaje dnevni list Danas iz krugova bliskih delu top menadžmenta Grupacije Fijat Krajsler automobili u Torinu.

Taj stav poslovodstva, tvrde naši izvori, premijeru Aleksandru Vučiću koji će sutra otputovati u sedište Grupacije, preneće drugi čovek kompanije FCA, Alfredo Altavila.

Šta bi, pored čvrstih uveravanja da Fijat ostaje ovde, Vučić sutra još mogao da čuje u Torinu? Najpre to da u dugoročnijim planovima kompanija predviđa proizvodnju još jednog modela u Kragujevcu, čemu će da prethodi redizajn "fijata 500L", na čemu se, inače, već duže radi. Sa izmenjenim likom "veliki fića" bi na svetskim tržištima trebalo da se pojavi dogodine. Vučić bi, s druge strane, mogao da ponudi Altavili da država Srbija, kao suvlasnik u FCA Srbija, finansijski učestvuje u osvajanju novog modela automobila planiranog za pogone kragujevačke fabrike.

Delimična obaveza države je da kod novog modela finansijski učestvuje u izradi alata i eventualne nabavke dodatne opreme, a ne i u finansiranju osvajanja i marketinškoj promociji tog modela, što je poduhvat "težak" oko milijardu evra i u potpunoj je nadležnosti centrale Fijata. Ipak, ukoliko zbog upošljavanja kragujevačke fabrike, projektovane za 300.000 vozila godišnje i dovođenja novih Fijatovih dobavljača u Srbiju, takav dogovor sutra bude postignut, onda bi država,. Srazmerno svom udelu, trebalo da odreši kesu za nekih 300 miliona evra. Ukoliko Srbija taj novac nema, novi model će u Kragujevac da stigne kad u centrali Fijata procene da je za to došlo vreme.

Ali, zato će se u Torinu najverovatnije razgovarati o ugovornim obavezama koje Srbija nije ispunila - izgradnji auto-puta od Kragujevca do Koridora 10, modernizaciji dela lokalne pruge do uključenja na liniju Beograd - Bar.

Ono što Vučić sutra u Torinu neće da čuje, je da bi menadžment FCA mogao da povuče odluku o ukidanju jedne od tri proizvodne smene i otpuštanju 900 od oko 3.200 kragujevačkih radnika, što će da izazove otkaze za još 600 ljudi iz kooperantskih firmi Manjeti mareli, DŽonsom kontrol, Sidžit i PMC. Ta odluka je, zbog slabijeg plasmana "fijata 500L", pre svega na američkom tržištu, i svođenja proizvodnje na 75.000 automobila godišnje - neopoziva.

Inače, prijavljivanje zaposlenih za dobrovoljni odlazak iz fabrike počelo je još u ponedeljak i trajaće, kao što je naš list već najavio, najverovatnije do 8. jula, a prvi presek, kada će biti objavljeno koliko radnika je spremno da napusti firmu, očekuje se krajem ove nedelje.

Šta će se dogoditi ako se za dobrovoljni odlazak ne prijavi dovoljan broj radnika, u sindikatu FCA juče nisu mogli da predvide, ali predsednik te organizacije, Zoran Marković, kaže da će o tome biti reči kada se, prema dogovoru sa sastanka od prošlog vikenda, ponovo sretnu sa premijerom, sredinom naredne sedmice.

- Očekujemo da će Vučić posle sastanka u Torinu moći nešto više da nam kaže o budućnosti i daljem razvoju fabrike, o proizvodnji još jednog modela, o ukupnom broju radnika koji bi trebalo da odu iz fabrike. Za sada, odlaze samo oni koji dobrovoljno prihvate ponuđeni socijalni program - tvrdi Marković.

Naš list saznaje da će, ukoliko se do 8. jula za odlazak iz fabrike ne prijavi predviđen broj radnika, u FCA Srbija biti napravljeni spiskovi tehnološkog viška. Ali, oni koji se tu budu našli, moći će da računaju samo na zakonom propisanu otpremninu, koja je mnogo manja od sadašnje ponude.

Obustavljena proizvodnja "fiće"

U kragujevačkoj fabrici je u ponedeljak, posle druge smene, privremeno obustavljena proizvodnja sve tri verzije "fijata 500L". Montažne trake neće raditi do kraja nedelje, a radnici će naknadno biti obavešteni da li će proizvodnja ponovo biti pokrenuta naredne sedmice, ili će prinudni odmor potrajati do kraja izjašnjavanja o ponuđenom socijalnom programu. To bi bio dodatni "argument" da je, ipak, bolje da uzmu šta im se nudi, dok nije kasno... Izgubljena proizvodnja bi, nakon svođenje ovogodišnjeg plana, relativno brzo bila nadoknađena.

Bogata otpremnina

Ponuđeni socijalni program za dobrovoljni odlazak iz FCA Srbija, sadrži zakonsku otpremninu, koja predstavlja zbir trećine zarade zaposlenog u proteklih 12 meseci, za svaku navršenu godinu staža u Fijatu, kao i naknadu za slučaj nezaposlenosti, koju isplaćuje kompanija, a čiji iznos zavisi od dužine staža osiguranja zaposlenog. Zaposleni koji odluče da napuste radna mesta mogu da računaju i na fiksni deo u iznosu od 3.000 evra, uz naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor i regres za ovu godinu. Iznos otpremnine kretaće se od 4.800 evra, za one najbrojnije, sa tri godine staža, do 12.000 evra za zaposlene sa 30 godina staža.

Izvor: Danas.rsčitanja : 1218Komentari

Vucic donosi spasonosnu vest:
Novi Punto stize u Srbiju!

Autor carobnjak 30 Jun 2016, 23:59

@ carobnjak
Iz najpouzdanijeg mogućeg izvora u avgustu u FAS stižu kontejneri sa delovima za FACELIFT modela 500L.
Izvor M.J. kontrola kvaliteta

O novom modelu niko ništa ne zna

Autor LAcity 01 Jul 2016, 00:04

@ carobnjak
Daće Bog! Jer u fabriku gde se sada Punto sklapa, stižu delovi za novi Jeep Compas.
Pre će Mito i Ypsilon da presele u KG, nego novi Punto. Igrom slučaja, upoznam lika sa Kontrole kvaliteta. U fabrici se nalazi mnogo delova za Ypsilon. Da li je samo privremeno ili ostaje u KG niko ne zna. Jeep se seli u Italiju, Fiat u Poljsku i Tursku, a Alfa traži jeftinu radnu snagu van Italije.
Novi 500 je spreman za kraj 2017., novi Punto je spreman do decembra i očekuje se lansiranje prodaje sa salonom u Ženevi

Autor LAcity 01 Jul 2016, 00:09

LAcity
da, to ce i Vucic da najavi, da Oktopodu ispuni zelju za novi Punto! :)))

Da li si sedeo u novom Meganu, najtesnijem modelu C segmenta svih vremena?

Autor carobnjak 01 Jul 2016, 00:12

Vučić će da obeća i Fiat NA VODI, samo da se reklamira.
Ko još veruje u njegove izjave?
Poslednji put je najavio SISU (FAP) i Mercedes-Ikarbus.
Tišina tamo!
Kompletni idiot u fantomci je osmislio biznis veka.
Informer donosi vesti o novom solarnom Fiatu iz Bajčetine, zvaće se Fiat Morava

Autor LAcity 01 Jul 2016, 00:17

Vucic ce doneti vest da Fiat ostaje u Srbiji? To pisem godinama kao i to da Fiat ceka da istekne ugovor kako bi se dogovorio o novom modelu. Logicno da je za novi model potreban i novi ugovor, ili da drzava ustupi svoj deo vlasnistva fabrike Fiatu, kao svoj ulog, sto ce verovatno i biti.

Autor B.M 01 Jul 2016, 05:28

B.M
Ako Fiat čeka novi keš, od posla nema ništa. Vučić neće da dreši kesu, to garantujem. Fiat treba da ovde posluje bar još 10 godina, da vrati Srbiji ono što je već uložila u tu najgoru auto industriju Evrope.
I ako čeka da izvozi automobile u Rusiju preko Vučića, ni od toga nema ništa, jer kad će Putin da usliši želje američkim poltronima !??

Tako da što se Fiata tiče, nadam se da bude : "Putuj igumane..." Samo da se vidi koliko su Srbiji dužni do sada.....

Autor Oktopod 01 Jul 2016, 09:33

E ovako Punto je odlozen do daljnjeg u Evropi(Altavilla se zalaze za naslednika, ali Marchionne ne vidi mogucnost profita), Mito nece imati naslednika i Alfe se nece proizvoditi van Italije(najavljeno jos u planu iz 2014), ali je zato za nas zanimljiva vest da ce Jeep praviti model manji od Renegadea(mozda kod nas?) i da Fiat treba da predstavi novi C-SUV(na platformi SUSW tj. 500X, 500L, Tipo...), za koji koliko znam nije odlucena fabrika.

Autor ALFISTA 01 Jul 2016, 10:29

Samo se nadam da Vučić se neće vratiti iz Torina sa nekim novim FIAT modelom pošto, u dva slučaja se to ispostavilo kao promašaj, ne u početku, ali kasnije jeste. Samo neki novi model Jeepa ili da se obnovi Zastava brend i pokrene proizvodnja jeftinih Yugića. Dakle ili jedno ili drugo ili oboje. Ukinuti proizvodnju akvarijuma.

Autor Zastava 02 Jul 2016, 20:54

Zastava
no ce se vratit s Jugom 45 iz 1978. :)

Autor carobnjak 02 Jul 2016, 20:59