home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemci osvajaju mesec

1 Dec 2016 - 13:13 Vesti Link

2008. godine IT-ovac Robert Böhme u Berlinu je oformio tim 'Part-Time Scientists' koji je u početku ima samo nekoliko članova, da bi se danas proširio na njih 35, rasprostranjenih na 3 kontinenta. Radi se o poznavaocima svemirske tehnologije čiji cilj je osvajanje nagrade Google Lunar XPRIZE vredne 30 miliona dolara. Takmiče se u konkurenciji pet timova i jedini dolaze iz Nemačke. Pitate se, kakve to veze ima s automobilima?

U projektu naime učestvuje i Audi koji zajedno s timom Part-Time Scientists radi na dva posebno napravljena vozila, koja bi do kraja 2017. godine trebalo da se nađu na površini meseca. Nemački proizvođač projektu doprinosi svojim dugogodišnjim iskustvom u pravljenju konstrukcija od lakih metala, quttro pogonom i e-tron čistom tehnologijom. Poslednjih nekoliko meseci stručnjaci su radili na inteligentnoj distribuciji snage na sva četiri točka bespilotnog svemirskog vozila, time optimizujući elektroniku visokih performansi. Kako bi poboljšali stabilnost i povećali površinu prianjanja postavljeni su točkovi većih dimenzija, a uz to, pomoću posebne mešavine materijala (aluminijum - 3D print) napravljeni su delovi manje mase, čime je ukupna masa vozila smanjena sa 38 na 30 kg.

Na mesecu će Audi lunar quattro imati 4 kamere pomoću kojih će moći da se kreće, uzima 3D i 360° fotografije, a budući da mu je tačka sletanja veoma blizu one Apolla 17 iz 1972., uživo će moći da prati kakvo je njegovo stanje nakon više od 40 godina samoće.

U dogovoru sa NASA-om, ESA-om i Wikipedijom, Part Time Scinetists će na mesec poslati i njihovu istraživačku opremu.

Izvor: Autoportal.hr

Foto: Audičitanja : 703Komentari