home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Iako BMW-ovo “i” odeljenje sve više svoj fokus pomera ka pravljenju naprednih autonomnih tehnologija, ovaj nemački brend smatra da smo još uvek prilično daleko od potpuno samovozećih automobila.

Tokom intervjua za Drive Mag, viši inžinjer za autonomnu vožnju u BMW dr Dirk Vizelman rekao je da smo trenutno barem deset godina daleko od dana kada će samovozeći automobili moći da se nose sa nepredviđenim okolnostima u toku vožnje bez ikakve intervencije vozača. On je tom prilikom rekao: “Sigurnosni sistemi će pomoći, ali ne i preuzeti vožnju u potpunosti.”

Zanimljivo je to da BMW ima vremenski ambicioznije planove od većine drugih proizvođača. Ford, na primer, kaže da će 4. nivo samovozećih automobila do kupaca stići 2021. Ključna razlika između sistema na nivou 4 i 5 je u tome što ovi sa nivoa 5 mogu momentalno da se prilagode svim uslovima vožnje bez prisustva vozača. Na njih Vizelman i misli kada pominje samovozeće automobile.

Ovakvi sistemi, za jednu kompaniju kao što je BMW i koja tvrdi da prodaje “ultimativne vozačke mašine”, mogu predstavljati na neki način korak unazad. Međutim, Vizelman kaže da će ova tehnologija, kada za to dođe vreme, funkcionisati besprekorno.

Izvor: Totalcar.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / BMWčitanja : 769Komentari