home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U slučaju nestašice Srbija bi imala "crnog zlata" samo za desetak dana Novcem za naftne rezerve Vlada "krpi" budžet

Zbog toga što se novcem iz za tu svrhu predviđene takse "krpi" državni budžet, Srbija u ovom trenutku raspolaže potrebnim rezervama nafte i naftnih derivata za svega desetak dana, kaže za Danas dobro obavešten izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Drugim rečima, u slučaju da u ovom trenutku nastupe nestašice "crnog zlata" domaće tržište bi iz državnih rezervi moglo da bude snabdevano tek oko sedmicu i po. Inače, zahtev Evropske unije je da Srbija do 2023. godine raspolaže sa obaveznim rezervama za 90 dana. Ovo pitanje je izuzetno važno i za otvaranje poglavlja 15 na putu Srbije ka Evropskoj uniji jer su obavezne rezerve nafte jedno od ključnih pitanja u toj oblasti.

- Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje potrebnih novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte. "Caka" je u tome što Ministarstvo finansija ima diskreciono pravo da donese odluku koja suma će od novca dobijenog tom taksom otići nadležnim službama u Ministarstvu rudarstva i energetike za kupovinu nafte i derivata. U praksi veoma male količine tih sredstava se uopšte odvajaju za te potrebe i zbog toga Srbija u ovom trenutku raspolaže sa veoma skromnim obaveznim rezervama nafte. Primera radi, u 2014. godini nijedan dinar nije otišao u te svrhe a ne postoji javno obelodanjen podatak koliko je novca u protekle dve godine izdvojeno za te potrebe - ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tendera raspisanih tim povodom je bilo svega nekoliko i za njih nije izdvojeno onoliko sredstava koliko je bilo potrebno.

- Stvar je u tome da su u protekle dve godine cene nafte bile veoma niske i upravo je tada država trebalo da opredeljuje veća sredstva za kupovinu obaveznih rezervi nafte jer bi obezbedila dovoljne količine a zbog niže cene prošla bi i jeftinije. Ipak do toga nije došlo jer očito se tim novcem "krpe" rupe u budžetu - kaže naš sagovornik.

Pokušali smo od nadležnih ministarstava da saznamo koliko država na godišnjem nivou zaradi od te takse i koliko se sredstava dobijenih na taj način iskoristi za kupovinu obaveznih rezervi nafte. Iako su glavnokomandujući u tom poslu nadležni, u Ministarstvu finansija su nas obavestili da je za to ipak nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike. I njima smo, još 27. marta, uputili istovetna i još neka dodatna pitanja, međutim do danas nismo dobili odgovor. Objašnjeno nam je da su odgovori spremni ali nisu odobreni od nadležnih u tom ministarstvu. S obzirom da je od našeg zahteva prošlo skoro mesec dana nameće se logičan zaključak da su naši sagovornici u pravu kada tvrde da Vladi Srbije nije u interesu da građani saznaju koliko novca se opredeljuje za ispunjavanje obaveze koju je naša država preuzela u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

S obzirom da se u Srbiji godišnje proda oko dva miliona tona goriva, a da se na svaki litar plaća taksa od 2,6 dinara, može se doći do zaključka da država na godišnjem nivou inkasira oko 42 miliona evra što su sasvim dovoljna sredstva da ima daleko veće obavezne rezerve od onih kojima raspolaže u ovom trenutku.

Izvor: Danas.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 499Komentari