home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tradicionalni „Balkan fića fest“, 13. po redu, održan je u Velikom parku, a posetioci su bili u prilici da pogledaju stotinak modela “Zastave 750”. Manifestacija je okupila ljubitelje mezimca jugoslovenske auto-industrije iz zemlje i inostranstva. Fiće su prodefilovale i u Šumaricama.

Na manifestaciji je promovisan i model “Zastave 750”, koji je Udruženju ljubitelja fića poklonio jedan od njihovih članova, kako bi po njemu do kraja godine bio urađen spomenik “Fići” u Kragujevcu.

Udruženje ljubitelja fića Kragujevac organizovalo je manifestaciju u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom i lokalnom samoupravom.

Iz Udruženja ljubitelja fiće poručuju da “Balkan fića festom” žele da očuvaju sećanje na vreme kada se u “Zastavi” godišnje proizvodilo 200 hiljada ovih automobila, a neki od njih su i dalje u voznom stanju.

U Kragujevcu je u period od 1955. do 1985. proizvedeno 923.487 primeraka “Zastave 750”, poznatije kao “Fića”. Poslednji “Fića” sa proizvodnih traka sišao je 18. novembra 1985. godine, i on se čuva u muzeju “Zastava”. "Fića" je automobil koji se izrađivao po licenci italijanskog Fiat-a.

Izvor i foto-galerija na sajtu Infokg.rsčitanja : 490Komentari