home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Volkswagen i GAZ potpisali su ugovor o prodaji nemačkih motora ruskom proizvođaču.

GAZ će u narednih pet godina od VW-a preuzeti 200.000 pogonskih jedinica. U pitanju je motor 2.0 TDI koji će GAZ ugrađivati u svoja laka, komercijalna vozila. Agregati koji budu išli za Rusiju proizvodiće se u Salcgiter fabrici, i na taj način, kako kaže Volkswagen čuvaju se radna mesta u pomenutom proizvodnom pogonu.

Salcgiter je čuvena fabrika motora, gde se svakodnevno proizvede 7.000 agregata, što benzinskih, što dizel varijanti, od onih sa 3 pa sve do onih sa 16 cilindara. Otkako je osnovana 1970. godine, u ovoj fabrici proizvedeno je 57 miliona motora.

Međutim, Volkswagen za ovu fabriku sprema velike promene, jer planiraju da tu počnu proizvodnju baterija i elektro-motora.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 463Komentari

Svuda je prisutan Volkswagen, samo kod nas nije. Mi smo teški Germanofobi i kada je u pitanju auto-industrija (ako izuzmemo ndustriju auto-delova). Od tolikih investitora mi smo se opredelili za najnepouzdanijeg dok naša nekadašnja konkurencija za najpouzdanijeg. Sada gde smo mi, a gde su oni. Mogli smo i dalje da proizvodimo kamione u Zastavi, kao i automobile. Yugo sa Volkswagenovim Euro 5 motorom od Up-a bi se mogao proizvoditi i danas. Tako je Zastava i radila do 2008 u slučaju Peugeot motora, dakle i mimo FIAT-a Zastava je pratila Euro standarde malo ljudi to zna. Pored domaćih (DMB) motora bilo je i FIAT-ovih (EFI) motora u Zastavinim automobilima, ali i Peugeot motora pa čak i HDI (dizel) motora. Neka i naši nešto slično urade sa Zastavom. Jednom delu domaćeg tržišta i danas potrebno je nešto osnovno sa nekim rešenjima od "zvučne" konkurencije. Kao nekad kada je Zastava sarađivala sa renomiranim firmama kao što su Bosch, Peugeot, pa i FIAT.

Autor Zastava 19 Jun 2017, 17:56