home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Beta, radnici u proizvodnji Fijat Krajsler automobili Srbija nastavili su generalni štrajk započet prošlog utorka, ali bez radikalizacije protesta koju su najavili, zbog upozorenja poslodavca da će prekršiti Zakon o radu.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je agenciji Beta da je bilo planirano za danas da se radnicima iz prve smene u štrajku istovremeno od 6.00 do 14.00 časova pridruže i radnici iz druge smene.

"Od poslodavca smo u subotu dobili upozorenje o kršenju Zakona o radu, odnosno da protest mora da se odvija kako je i počeo, a to znači da radnici treba da budu na radnim mestima u svojim smenama, kako je štrajk i počeo", rekao je Marković.

Od jutros su u protestu radnici prve smene, a u 13.00 časova na radnim mestima štrajkovaće i "plave kragne" iz druge smene.

Oko 2.000 radnika FCA započeli su štrajk u utorak i traže povećanje bruto osnovice zarade na 50.000 dinara, reorganizaciju u cilju rasterećenja, isplatu bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

Izvor: Beta.rs/ N1 info

Štrajk u Fijatu - posledice po celu ekonomiju

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je danas nadu da će radnici Fijata koji štrajkuju i rukovodstvo kompanije postići dogovor jer, kako je istakao, ta obustava proizvodnje ostavlja posledice po celu ekonomiju države.

„Mogu samo da se nadam da će uskoro biti postignuti dogovori, između rukovodstva Fijata i radnika. Moramo da budemo svesni da ovo ostavlja posledice po privredu. Ako proizvodnja stoji, proizvodnja jednog od našeg najvećeg izvoznika, onda to za celu ekonomiju ne može da bude dobro”, kazao je Čadež.

On je rekao da su u proizvodnju ovog preduzeća uključeni mnogi dobavljači i dodao da PKS prati dešavanja vezana za Fijat.

„Fijat nije samo Fijat, nisu to samo radnici u fabrici, to je čitava dobavljačka industrija autodelova i različitih dobara i usluga koji su vezani za taj veliki sistem. I to je povezan lanac”, rekao je Čadež.

On je izrazio nadu da će uskoro doći do kompromisa sa obe strane kako se ne bi ugrozila konkurentnost Fijatovih proizvoda.

Izvor: Tanjug.rsž

DOPUNJENO:

I dalje štrajk u Fijatu, fabrika u minusu 2.200 vozila

Štrajk u kragujevačkoj fabrici "Fijat Krajsler automobili" i dalje traje. Već gotovo nedelju dana proizvodnja je obustavljena, jer radnici traže veće osnovice za plate, reorganizaciju rada, isplatu bonusa i naknadu troškova za prevoz.

Dok se štrajkači nadaju da će dogovor sa nadležnima brzo biti postignut, iz privredne komore upozoravaju da nije dobro da proizvodnja u fabrici stoji.

Već nekoliko dana u fabrici Fijat nije proizveden ni jedan automobil, jer radnici koji ih prave radno vreme provode štrajkujući. Danas su se iz fabričkog kruga čuli i zvuci kola. A da bi igrali od sreće, radnici kažu da traže povećanje zarade na 50.000 dinara, kao i bolje uslove rada.

"Plate i uslovi rada, koji su totalno nehumani".

"Očekujem da se usvoje zahtevi radnika".

"Nikom ne ide u prilog da se štrajkuje, ne odlaze automobili, ne prave se automobili, u to su uložene velike pare".

U Kragujevcu se dnevno proizvede 440 automobila. To bi značilo da je od početka štrajka fabrika u minusu za 2.200 vozila. Štrajkači poručuju da žele pregovore sa rukovodstvom, kako niko ne bi bio na gubitku.

"Mi smo pružili ruku i spremni smo da sednemo da pregovaramo, međutim da li je naša ruka, možda radnička prljava, pa kompanija ne smatra da treba da sedne da pregovara sa predstavnicima zaposlenih", kaže predsednik štrajkačkog odbora FCA Zoran Marković.

Dok iz vlade nema reakcija na štrajk u kragujevačkoj fabrici, upozorenja stižu iz Privredne komore. Predsednik Komore Marko Čadež očekuje da će uskoro biti postignut dogovor, jer nije dobro da proizvodnja vozila stoji.

"Moramo da budemo svesni da to ostavlja posledice po srpsku privredu, dakle ako proizvodnja stoji, proizvodnja jednog od naših najvećih izvoznika stoji, onda to za celu ekonomiju ne može da bude dobro, znate Fijat nije samo Fijat, nisu to samo radnici u Fijatu to je čitava dobavljačka industrija autodelova kod nas", navodi Čadež.

Podaci pokazuju da dve trećine vlasništva fabrike pripada Fijatu, dok trećina pripada državi, te stoga radnici očekuju da će predstavnici države uzeti aktivnu ulogu u rešavanju problema. Navode da kao pomiritelja između dve strane, upravo vide premijerku Anu Brnabić, koja kako kažu, jedina može radnike i rukovodstvo da spoji kako bi razgovarali. Do tada, poručuju da štrajk nastavljaju sve dok im se zahtevi ne ispune.

Izvor: N1 infočitanja : 685Komentari