home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Beta, Ministаrstvo privrede predložilo je predstаvnicimа sindikаtа rаdnikа kragujevačke fabrike FCA Srbija, koji su u štrajku, potpisivаnje protokolа koje bi omogućilo početak pregovorа rаdnikа i rukovodstvа te fabrike, već u ponedeljаk, 17. julа.

Predloženi protokol prosledjen je predstаvnicimа rаdnikа i rukovodstvu kompаnije FCA Krаgujevаc i Ministаrstvo očekuje njihov odgovor.

"Rukovedeći se znаčаjem svаkog rаdnog mestа, Ministаrstvo privrede rаdi sve što je u njegovoj moći dа pronаdje sve mogućnosti dа rаzgovori počnu što pre", saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaje se da bi početаk rаzgovorа znаčio sprečаvаnje dаljih negаtivnih posledicа obustаve rаdа, jer, kako ukazuju iz Ministarstva privrede, nаstаvаk proizvodnje i rаdа u Fijаtu predstаvljа nаjbolje rešenje zа svаkog rаdnikа Fijаtа, zа Krаgujevаc i celu Srbiju.

Izvor: Beta.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs

Stefanović: Srbija kao sluškinja

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je za N1 je da Vlada u obavezi da se bori za radnike i da se umeša u pregovore štrajkača u Fijatu i drugim fabrikama i smatra da Fijat i druge strane kompanije neće otići iz Srbije jer im odgovara da imaju Srbiju „kao sluškinju“.

Vlada mora da sedne sa štrajkačima i usaglasi zajednički nastup i zajednički nastup prema Fijatu, da Fijatu kaže da moraju da poštuju zakone Srbije i krenu u pregovore sa svojim radnicima, smatra Stefanović.

Fijat i druge strane kompanije neće otići iz Srbije jer im odgovara, kako je rekao, da imaju Srbiju „kao sluškinju“.

„Što se tiče bežanja kapitala, neće pobeći jer i njima odgovara da imaju Srbiju kao sluškinju. I njima odgovara okupirana teritorija, to je današnja Srbija. Gde Fijat da ode, u Kinu? I kineski radnici imaju više nego radnici u Kragujevcu“, ocenio je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, Vlada se ponaša kao „agent i portparol Fijata u Torinu, i (rukovodioca te kompanije Alfreda) Altavile".

„Ovo što se dešava u Fijatu dešavaće se i u drugim kompanijama jer je to koncept - što manje za vas, što više para za nas“, dodao je Stefanović.

Vlada mora sistemski da promeni način na koji subvencioniše investitora. Država treba da postavi sistem, „ne treba da idu po Srbiji i rešavaju svaki problem pojedinačno“, već da institucije rade svoj posao, smatra Stefanović.

Poslanik Dosta je bilo Aleksandar Stevanović kaže da investitore iz Srbije teraju naše vlade koje nisu napravile Srbiju dobrim mestom za biznis.

Govoreći o štrajku radnika u Fijatu Stevanović je rekao je da „temelji nisu dobro postavljeni“, a Srbija je dala mnogo novca iz budžeta da bi se Fijat igrao proizvodnje novog modela automobila.

„Posle deset godina Fijat se pita da li da ostane.. kako za deset godina plate nisu skočile u Fijatu, a nije se ni povećao broj zaposlenih radnika tamo“, upitao je Stevanović.

Sistem je teško napraviti, kaže on, ali jedino rešenje je da Srbija bude mesto gde vladaju institucije, a država se stara o socijalnim programima. „To je jednini način na duge staze da se ne događaju ovako groteskne stvari“, dodao je.

On je rekao i da investitori uopšte ne dolaze u Srbiju.

„Oni dolaze samo kad ih podmirimo, da zažmure na činjenicu da je Srbija odvratno mesto za biznis“, rekao je Stevanović.

„Mi poklanjamo pare građana da neko dođe i posluje u Srbiji. A zašto ne dolaze - jer vide kako je domaćim privrednicima. Investitore iz Srbije teraju naše vlade koje nisu napravile Srbiju dobrim mestom za biznis", smatra on.

Stevanović je rekao i da se postavlja pitanje da li zakoni važe za sve u zemlji ili samo kad nam se sviđa, da li važe samo za domaća preduzeća ili i za strana preduzeća.

Izvor: N1 infočitanja : 235Komentari