home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Radnici fabrike Fijat krajsler automobili Srbija (FCA) krenuli su u protestnu šetnju do Skupštine grada Kragujevca gde će gradonačelniku predati zahtev da se u rešavanje problema u tom preduzeću uključi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U protestnoj šetnji su radnici druge smene dok zaposleni u prvoj smeni štrajkuju na svojim radnim mestima. Okupljeni u koloni nose transparente "Ujedinjeni protiv eksplotacije", "Nedamo se", "Nećeno da budemo jeftina radna snaga", "Fabrike radnicima"...

"Predsednik Srbije je dužan da prati da li se poštuje Ustav i zakon. Da li jedna strana multinacionalna kompanija može da bude jača od države i zakona koji se primenjuju u Srbiji", rekao je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković u jutarnjem programu N1.

On napominje da je Zakon o štrajku od 1996. godine, a da je 2008. potpisan Memorandum sa Fijatom i da su stoga u Fijatu znali kakav je zakon na snazi.

"Ono što nas najviše boli je da se grubo krše svi pozitivni propisi u državi, jer po Zakonu o štrajku poslodavac je dužan da krene sa pregovorima, a i po kolektivnom ugovoru neophodno je da po dobijanju odluke o štrajku počne pregovore najkasnije u roku od pet dana", objašnjava Marković.

On napominje da se juče nije pregovaralo, već su očekivali da se ispuni dogovor postignut u Ministarstvu privrede.

"Dogovor da štrajkači podrže inicijativu predstavnika ministarstva da zaustavimo štrajk i da dođe do pregovora, ali je uslov bio da Vlada Srbije donese zaključak po kome bismo mi imali zaštitu. Na Vladi to nije prošlo, grubo smo izigrani", tvrdi Marković.

On kaže da postoji verovatnoća da Fijat ode iz Srbije, ali da neće dopustiti da njih i njihove porodice bilo ko ponižava.

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara. Oni traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi kao i naknada za prevoz van radnog vremena.

Izvor: N1 info

"Štrajk pokazao svu aroganciju menadžmenta Fijata"

Kako prenosi Beta, granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" ocenio je da je štrajk radnika Fijatu pokazao svu "aroganciju menadžmenta kompanije"

Takođe, i nespremnost države da od kompanije zahteva striktno poštovanje zakona.

"Država Srbija koja teži članstvu u zajednicu evropskih država, koja otvara poglavlja o vladavini prava, ima obavezu da od stranih kompanija zahteva poštovanje zakona, jer samo tako štiti svoje radnike i građane", navodi se u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić.

Sindikat je pozvao premijerku da hitno na sastanak pozove lidere dve sindikalne centrale i predsednika Granskih sindikata čiji članovi učestvuju u štrajku, umesto da na razgovor zove samo predstavnike Samostalnog sindikata.

Taj sindikat naveo je da podržava socijalne zahteve radnika fabrike automobila u Kragujevcu i da zahteva od menadžmenta kompanije da počne pregovore s njima, kako bi se štrajk okončao sporazumom u skladu sa Zakonom o štrajku.

U pismu se navodi da u teoriji i praksi "štrajkova u savremenoj Evropi" nije zabeleženo da su štrajkovi rešavani na način koji je Brnabić predložila radnicima Fijata - da zamrznu štrajk i da posle toga počnu pregovore sa menadžmentom.

"Da ste imali kvalifikovanog savetnika za industrijske odnose, on bi vam rekao da u zakonu ne postoji termin zamrzavanja štrajka i da se štrajk okončava pregovorima za pregovaračkim stolom i potpisivanjem sporazuma strana u sporu", poručili su iz sindikata premijerki.

Izvor: Beta.rs

Dačić: Zbog Fijata neki već odustali od Srbije

Posledice štrajka u Fijatu mogu biti štetne za Srbiju, dovesti do povlačenja investitora i odustajanja stranih ulagača od naše zemlje, kaže ministar Ivica Dačić

On je rekao da se o štrajku u Fijatu i problemima u Gorenju razgovaralo i na Berlinskom procesu u Trstu i da ta dešavanja kako kaže “ne unose dobre tonove”.

– Ne želim nikoga da branim, niti da osuđujem. Ideološki pripadam partiji koja je na strani radnika. U ovoj situaciji kada su Srbiji potrebne investicije, posledice tih štrajkova, ako traje dugo, mogu biti štetne za Srbiju – rekao je Dačić.

On je naglasio da to može dovesti do povlačenja investitora i već dovodi do odustajanja pojedinih investitora od ulaganja u Srbiju.

Podseća da treba voditi računa i hiljadama zaposlenih u preduzećima koja su povezana sa Fijatom.

– Radnici će doći u situaciju da neće imati o čemu da pregovaraju, ako se ostane bez radnih mesta. Potrebna je odgovornost svih i zaposlenih i poslodavca i države – zaključio je on.

Izvor: Vestionline.com

Đorđević: Nismo reagovali, u Fijatu pomak

Kako prenosi Beta, ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da Ministarstvo nije postupalo u slučaju štrajka radnika Fijata jer postoje određeni pomaci.

"Postoje neki pomaci, ali ne bih sada da govorim o tome", rekao je Đorđević i dodao da u rešavanju nesuglasica štrajkača i rukovodstva Fijata može da pomogne i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Upitan o problemima radnika firme Gorenje, koji rade na visokim temperaturama, Đorđević je rekao da je Agencija bila tamo i da je rukovodstvo Gorenja iznelo uverenje da će nedostaci biti otklonjeni.

Izvor: Beta.rsčitanja : 756Komentari

Ne nego 26.600

Autor Niki 14 Jul 2017, 12:30

Jedna digresija, oko "naših plata". Ima jedna prodavnica "zdrave hrane" (tako se zove, ali tamo ništa zravio nema) na "Zelenjaku", dosta (mladih) devojaka radi, zna ih u neko doba dana unutra biti po 5-6. Obično je strašna gužva. Neki dan, nikoga, osim mene. I njih. Mene kao da nea, one medju sobom pričaju, raspravljaju. Raspravljaju "o manjku", koji im je "gazda" naložio da plate "po glavi" (ako manjka uopšte ima). Ako sam ih dobro čuo ( a mislim da jesam), plata im je po 18-19.000!!! A "manjak po glavi" kako kome. Jednoj čak 7.500. Nekima "samo" 3.000. Jedna plače. Meni muka došla ...

Autor moron 14 Jul 2017, 12:34

moron

To sa manjkovima, poznato ti je, moglo bi dosta dobro da se upakuje u priču, ZOO, ZoR.. da su te devojčice zaposlene. Međutim, pošto su kako dobra srpska tradicija nalaže sve tu na crno, ono što im "gazda" naredi, to je zakon. Pa sve i da je taj manjak veštački proizveden. Kao što neretko zna da bude..

Dakle, jedno sasvim zdravo okruženje za život, rad, prokreaciju, podizanje dece..

Autor Priapus 14 Jul 2017, 13:57

P.S: "Mi smo ono što stvaramo". Izuzetna krilatica. I sa aspekta (izuzetnog) finalnog proizvoda, i sa aspekta "stvaranja". Pošto sklapamo finalni proizvod, dakle stvaramo ništa, budući da smo ono što stvaramo, mi smo ustvari ništa. Moguće da su to neki "oponenti" štrajka imali na umu smatrajući da su zaposleni i previše plaćeni za svoje sklapanje.
Ko nas kleo, nije dangubio..

Autor Priapus 14 Jul 2017, 14:02

Da su ostali stari radnici u FCAS štrajk se nikad nebi dogodilo. Radili su i bez plate, grejanja, toplog obroka, regresa i ostalog, pa nisu štrajkovali.
A većini ovih što štrajkuju danas FCAS je prvi posao, i nemaju mnogo iskustva kod privatnika. 80% su mladi i neznaju koliko je teško raditi i zaraditi kod njih. Da privatnici mogu maltene šta hoće da rade, a država im gleda kroz prste jer uzima pare od njih. I dzaba posle žalbe i što si u pravu kad si izgubio posao.
Ali ne krivim toliko radnike koliko sindikate. Gomilu je lako zavesti parolama i potpaliti, ali onaj ko to radi mora snositi odgovornost ako cilj ne bude ispunjen..

Autor B.M 14 Jul 2017, 14:23

B.M
Da, ovi današnji radnici neće da rade bez plate.
A uzgred, hoće i da jedu, da piju vode.....
Nema više onih "radnoakcijaša" iz 60 i 70-tih prošlog veka koji su radili za dobrobit društva i naroda.
Eto, ovi sad neće da rade za dobrobit italijanskog kapitaliste a za štetu svoje države, i to poludžabe.

Digli ljudi štrajk, malo kasno, ali bolje ikad nego nikad.

Neboj se, rešiće fijat ovu krizu, daće im po 10 000 dinži povećanje i stvar rešena. A posle ćeš ti to podržati, naravno.

Autor Oktopod 14 Jul 2017, 15:09

Za majstore će uvek biti posla, ma koji zanat bio u pitanju. Ali ovo u FCAS nije zanat, oni su obučeni da to rade, i tako se može svako obučiti za krako vreme. Znači njihovo majstorstvo ne vredi mnogo.
Elem, nekada je bilo takvih majstora, da i kada daju otkaz, dođu im kući upravnik i poslovođa da ih mole da se vrate. Za ove danas zabole nekog.

Autor B.M 14 Jul 2017, 16:49

Evo i pouka za mlade, koji čitaju na blogu, budite majstori u nečemu. Znači samo vi to da radite i najbolje. Svejedno koji posao je u pitanju, da nije lako naći boljeg. I onda to naplaćujte i usavršavajte.
Sve dok radite posao koji moze skoro svako da uradi nećete daleko stići.

Autor B.M 14 Jul 2017, 16:54

Više puta sam ovde pisao da ovo što se radi u FAS-u nije zanat, međutim botovi su tada napadali punom parom.

Sada valjda odgovara da predstavimo radnike kao lako zamenjive (u „Fijatovom“ svetu, zakone Srbije ne vrede ničemu i to su verovatno više puta pokazali).

Kada je pukao Detroit, radnici su iz fabrika mahom bežali da rade iza šanka u restoranima brze hrane. To sve govori o potrebnoj stručnosti.

Ne kažem da je posao lagan - ali za inženjera tu posla nema. Tako, ponovo postavljamo pitanje: Šta je Srbija dobila kroz osam godina „Fijata“?

Pustimo to što smo očigledno svi mi toj firmi zajedno dali i fabriku i ogromne pare, čak i za plate radnika.

Šta smo *dobili* ?

Zašto je ovo 2008.god. predstavljeno kao put kojem se treba ići?

Autor CaMIRO 14 Jul 2017, 17:11

Više puta sam i ja pisao da se Fiatu ne isplati da dolazi ovde i bio sam u pravu.
Jeste ovde jeftinija radna snaga, ali to se na kraju osveti poslodavcima, jel je pitanje vremena kad će radnici tražiti veću platu. Imate štrajk i u Gorenju.
Pametan nikad nebi ulagao veći kapital u državama koje nisu članice EU. A ovaj štrajk bih rešpio tako što bih odmah otpustio deo radnika i smanjio proizvodnju. To je ono i čega se radnici plaše.

Autor B.M 14 Jul 2017, 21:20

BM
Sramota sta pricas i kako pricas o ljudima!! Tebi je normalno sto su pre radili bez plata i sto sad rade za mizerne i traze bolje uslove!?

Treba da ti cenzurisu izjave koje su uvredljive po nase Kragujevcane!

Autor NemanjaBB 14 Jul 2017, 21:49

Tržište rada, ako si ikada čuo za taj pojam. Znači tražim radnike koji će raditi za tu platu, pa možda nađem a možda i ne nađem. Ali ako sam već našao, i pristali su da rade za tu platu, treba da rade, a ne štrajkuju. Ili otkaz i tražim druge. A što se tiče Kragujevca, većina poslodavaca ovde daju minimalac, ili malo više, pa nikoga to ne vređa.

Autor B.M 14 Jul 2017, 22:27

Ali, ako su se promenili uslovi rada, ti isti radnici se zale da rade vise poslova nego pre, onda strajk.
A to koliko je drzava dala para, pa te pare nestale, profita nema..to nema veze

Dakle, neka daju Poljacima 200-300e, bas me zanima koliko ce se njih javiti da radi.

Autor NemanjaBB 14 Jul 2017, 23:48

Bla,bla, evo navešću svoj primer. Bio sam nezadovoljan platom pre nekoliko godina, ali nije mi palo na pamet da prekidam rad, i ucenjujem poslodavca. Preko nadređenih sam preneo koliko radim, i zašto mislim da mi trebaju povećati platu. Posle nedelju dana poslodavac me je pozvao, i rekao da će mi povećati platu iako nije bilo po prvobitnom dogovoru.. Znači nije morao. Da sam bio bahat i prekinuo rad završio bih na ulici. Znači pamet u glavu, procena situacije, taktika i ostalo. Sve što ovi nesrećnici nemaju.

Autor B.M 15 Jul 2017, 00:21

Moron

Uh,uh...nema on njima pravo da "uzima od plate" bez njihove saglasnosti,odnosno njihovog potpisa,on napismeno mora da navede zasto ih kaznjava a one ako nece da potpisu to nema pravo da im dira platu.
Ja jedva cekam da mene neko kazni,odmah kod advokata i vidimo se u palati pravde.Par mojih kolega je tako tuzilo poslodavca zbog "kaznjavanja",sve i jedan je dobio na sudu lagano.Ovaj jedan samo se jednom pojavio na sudu,dao ovlascenje advokatu,advokat mu reko mojih je 30% i udri.Poslodavac ga "kaznio" 900 eura zbog saobracajnog udesa u kome je on kriv,sudija za prekrsaj je njega kaznio novcano i bodovima a hoce i poslodavac da ga kazni a vozilo osigurano.
I ovaj kod advokata isprica mu sve sta je i kako je i ovaj mu kaze zvacu te za dan-dva i recu ti dal uzmem slucaj ili ne.Tako i bi,advokat ga zovnuo,reko mu da uzma taj predmet,da mu treba samo da mu potpise ovlascenje da on to moze sam ganjati,kolega poslije toga bio samo jednom na sudu.Poslije dva mjeseca zove ga advokat da dodje u njegovu kancelariju po pare.Ovaj dosao a advokat mu da 1800 eura,pita ga kolega koliko od ovoga ja moram dati tebi a advokat mu veli ja sam sebe naplatio,to je tvoje.
Pa ti sada vidi..
Drugi kolega se tuzio malo duze al njemu je odgovaralo da proces traje sto duze da bi izvukao sto vise para.Kada su iz te firme vidli sa kim imaju posla da to nije neki tunta od vozaca poceli da ga zovu da se nagode van sudski,da se vrati na posao itd,ovaj naravno nije htio,isto je ovako nasao pravog advokata i udri bandu.Na kraju mu ta firma morala isplatila 6000 eura.
Znam ja tih slucajeva jos.Svi ti poslodavci koji to rade su olosi al kada nalete na lolu da vidis kako se za cas posla transformisu,cast izuzecima koji su korektni i ok.
Samo ljudi ne znaju,boje se,preplaseni su a ovi lesinari to kada osjete onda su nemilosrdni u stanju su i poslednju kap krvi da ti isisaju iz vene.

Autor Renault Terminator 15 Jul 2017, 01:22

Botovima treba da je sramota, iz više razloga.

Prvo, zagovaraju formu kapitalizma koji, ponavljam, NE POSTOJI NIGDE U CIVILIZOVANOM SVETU

Aj otiđete do kasirke u „Wal Mart“-u i kažite joj da ako ona neće da radi za $30.000 godišnje, ima neko ko hoće za $29.000.

Sem što je protiv zakona, to je trka do dna.

Svuda sem u Srbiji su sindikati uvedeni u procesu ugovoranja. Pitajte „Folksvagena“, gde sindikat ima sedište na upravnom odboru. Pitajte „Forda“ gde su krajem 2013. svi radnici dobili po ček od $5.000 na kraju godine („profit sharing“).

A sem toga što botovi zagovaraju nešto što ne postoji, najviše treba da ih bude sramota što sada PRIČAJU SUPROTNO od onoga što su ranije govorili.

Sećate se?

Kaže bot, „Fijat“ nam donosi najnapredniju tehnologiju.

A sada, kaže bot, svi ti radnici su lako zamenjivi.

Pa koji je? Ne može oba.

Ili imamo tehnologiju ili smo na putu da postanemo trećerazredna radna snaga.

Ja sam ovo drugo govorio pre deset godina, što se lako već na ovom blogu proverava.

Konsistentnost možda i nije znak ispravnosti ideja, ali jeste uverenja. A uverenje je i najbitnije u ovom trenutku. Država treba da ima STAV prema stranim investitorima, a ne da se prema njima ponaša podajnički i/ ili mafijaški.

Premijerka, predsednik ili već patrijarh treba da izađe i da kaže - Ovo su činjenice. Ovo smo dobili od „Fijata“, ovo smo dali „Fijatu“. Ako neko spori ove činjenice, neka se javi u narednih tri dana.

Tri dana kasnije, kada već narod traži vođu, neka vođa onda kaže šta misli - NA OSNOVU IZNETIH NEOSPORIVIH ČINJENICA.

Ovako, malo po malo dobijamo kroz medije, sve jasniju sliku o tome, koje su sve mahinacije „Fijatu“ omogućeni. Sve to, moram da priznam, je i gore nego što sam mogao da zamislim, iako je na još na ovom blogu dosta toga godinama predpostavljeno (i osporeno od strane botova).

Ne razumem ni što narod godinama trpe političare koje preleću iz jedne krajnosti u drugoj, ni što stranke više ne zagovaraju ideje, već stranačko zapošljavanje.

Svemu tome će doći kraj - možda ne sada, ali ova epizoda će svakako približiti taj kraj.

Autor CaMIRO 15 Jul 2017, 01:26

E moj bajo, poima ti nemaš, u kapitalizmu je i direktor lako zamenljiv a kamoli radnik.
Tehnologija nema veze s tim.

Autor B.M 15 Jul 2017, 01:50

Kada zameniš direktora, platiš mu „Golden parachute“. A to, da je lako zamenjiv - zavisi na direktora. Alen Mulali, naprimer, nije baš bio lako zamenjiv, za razliku od Boba Nardelija.

Mnogo imaš floskula, a malo primera.

Autor CaMIRO 15 Jul 2017, 02:01

(inače, to - mnogo floskula, malo primera - upravo je karakteristika onoga na što sam se žalio neki dan. Oni koji su imali veze sa ovim ugovorom ništa van Srbije nisu ozbiljno proučavali. Sve floskule - evropski put, evropske vrednosti, kapitalistički duh, napredna Srbija, itd. itd.)

Autor CaMIRO 15 Jul 2017, 02:05

CaMIRO

Kada krcanje creva postane jace da se cuje od bajki sa tv ekrana, velikog nam vodje, tad se budi svest, kao sada u fiatu, gorenju itd.. No, eto i mi dobismo botove ovde koji nas uveravaju da ne vredimo nista.

Autor NemanjaBB 15 Jul 2017, 09:30

CaMIRO
Kako to misliš da botove treba da bude sramota ?
Pa oni su besramni ljigavci, inače ne bi bili botovi.
"U okviru bagre postoji i podvrsta: To su takozvani botovi koji nemaju obraza, svoj život, mozak, muda i integritet. To su ljudi neostvareni u životu, večite lutalice koje su bile predmet sprdnje čitavog života, jer su loši ljudi od mali’ nogu. Botovi, sendvičari, kako god, su vrsta beskičmenjaka koje cela varoš pljuje, a oni i dalje šetaju k’o da imaju najpošteniji i najbolji posao na svetu. To su krpelji koji nemaju ideju da promene išta, pa čak ni svoje usrane gaće; to su izgubljene duše."
https://www.kolumnista.com/s-kim-ratuju-moji-odbornici/

Autor P1 15 Jul 2017, 10:26

Kako vam ne dosadi da izigravate budale ovde? Sa takvim stavovima loše ćete proći bilo gde.
Roba vredi onoliko za koliko je možeš prodati. Isto se odnosi i na rad.

Autor B.M 15 Jul 2017, 10:55

B.M
A gde vaša gospoda od profesionalca radi?
Čime se bavite, kad vam je poslodavac povećao platu!?

Sudeći po onome što ste do sada ovde izneli mogu da konstatujem:
-Da nikoga (čitaj baš nikoga) niste ubedili u naj naj nenadjebljivu tehnologiju Fijata;
-U vezi komentara po pitanju štrajka, sve čiotaoce ste naveli na misli da je štrajk itekako opravdan, zbog vašeg lošeg pristupa temi, ne poznavanja osnova psilogojie i novinarstva, potpuno providnih laži i sl;

Zbog navedenog, ja predlažem vašem poslodavcu, da vam SMANJI PLATU, zbog loših (nikakvih) i kontraproduktivnih rezultata rada.

Predlažem, da vam se zahvali na uslugama i pare koje su ulagali u vas, iskoriste u pametnije marketinške svrhe, kao humanitarni rad, aktivacijom skoli - kurseva, "šta znaš o saobraćaju" ili nešto slično.

Autor Oktopod 15 Jul 2017, 11:01

Baš sam juče razgovarao sa jednim drugarom koji ne radi. Kaže da bi rado
išao da radi za platu koji primaju ovi u FCAS. I ne samo on, većina nezaposlenih bi to prihvatili. I što bih onda podržavao štrajkače, ako neća da rade nek daju otkaz, ima ko hoće. Fiat može a i ne mora da im poveća platu. U svakom slučaju neko će za ovaj gubitak morati da plati.

Autor B.M 15 Jul 2017, 11:02

Evo na pr. ove godine je cena sezonca na branju malina bila 2000 din dnevno. Za 12 sati rada na suncu? Znači dnevnica i po za 2000din. Jel ti se sviđa? Nemoj ni da bereš, ali odakle ti pravo da zezaš poslodavca i državu!

Autor B.M 15 Jul 2017, 11:08

B.M
Ja bi tebe pitao, da nisi "štarjkbrejker" ???
Jer takve metode, zakonom su zabranjene, posebno otpuštati radnike u štrajku i dovoditi one koji rade za indisponirana sredstva.
Ajde malko razmisli, o navedenom.
Jer evo JA, bi radio tvoj posao za duplo manje sredstava, pa predležem tvome oslodavcu da tebe otpusti i uzme mene.
Jer, ja ću ovim čitaocima mnogo bolje objasniti - uberditi ih:
-Da nam Fijat donosi torte i kolače da jedemo;
-Da je u Kragujevcu napravio mnogo više od jedne menze;
-Da je 500L najbolje auto na svetu;
-Da štrajk nije opravdan, da je organizovan od ..... sa ciljem ......;
-Da je Fijat tehnologija ravna programu NASA i sl;

Pa ako čuje poslodavac, predlažem da mene primi za duplo manje para a tebe otpusti, kao nesposobnog radnika.

Autor Oktopod 15 Jul 2017, 11:13

Sindikati iz poljske fabrike FIAT, izborili su se demonstracijama ispred fabrike i blokadom prilaza da se u leto 2015. godine plate povećaju nakon četiri godine bez povišica, sa proseka iz 2014. godine od 1.300 evra bruto, što je činilo 1,4 prosečne tadašnje bruto zarade u Poljskoj, za 30 evra uz jednokratnu isplatu 185 evra u preračunu a da se u obračun zarada uvede novi sistem vrednovanja koji u zaradi uzima u obzir i poslovanje samog koncerna i realizacije njegovih ciljeva u regionu.
Sindikati čiji glas se u regionu Srednje Evrope najjače čuje upravo u Poljskoj ukazivali su da nije održivo da koncern dobro posluje, fabrika povećava profit a da plate radnika četiri godina ostaju bez povišica.

Autor Jimmy 15 Jul 2017, 12:11

@P1
Ono što ne može da oseti grižu savesti, promeni ton kada se promeni društvo jer inače bude zabačeno. Do promena društva će svakako morati da se dođe - ako ne sada, onda svakako u narednim godinama uz pomoći ovog i sličnih primera.

Srbija je prihvatila vrstu kapitalizma koji nigde ne funkcioniše.

Prva je greška što kod nas kronizam nije izbačen iz društva. Kako drugačije objasniti to što je partijsko zapošljavanje na daleko višem nivou nego što je to ikada bilo slučaj u socijalizmu?

Drugo, ako ti ljudi nisu izabrani jer znaju nešto, često su izabrani jer ne znaju ništa. Ako si ulagao u sebe, onda je tu uloženi kapital. Zapravo, ti postaješ vrsta kapitala i taj kapital ima svoju vrednost. Kapital nije i ne može da bude to što si ti nečiji kum, ili što si nepismen pa ćeš biti odan čoveku koji te je postavio (jer ukoliko padne on, padaš i ti).

Treće, promovisanjem nepismenih ljudi, postali smo igralište neznalica koji smatraju da prihvatiti kapitalizam znači odbacivanje svako pravo stečeno u socijalizmu. Nalažost, to dobro zvuči neupućenima koji misle da je jedino bitno da pokažu da su se „promenili“. U jednu ruku ih razumem. Gladni su za uspeh u „dvadeset prvom veku“. Međutim, u svojoj gladi ne vide da neznalice koje se igraju državom nemaju osnovno znanje u oblasti ekonomije, nisu ništa proučavali kako bi doneli svoje odluke. Dovoljno im je kada dođe stranac i tapše ih po ramenu, a oni nisu svesni da ih tapše ne zato što su nešto naučili, već zato što su tom strancu omogućili pljačku.

Država ima pravo da postoji sve dok može da edukuje, leči i brani svoje građane i - naravno - sve dok njene institucije garantuju ličnu bezbednost i omogućavaju napredovanje u životu zasnovanu na stečenom znanju i radu.

Zaključak se sam nadzire.

Ovaj oktopodov predlog zvuči zanimljivo, međutim „Fijat“ je, iako ni priližno moćan ni ugledan kao što je nekad bio, ipak svetska firma.

Ako su zaista dali i plaćali botovski posao čoveku koji kaže da zna šta se dešava u fabrici jer može istu da vidi sa svog prozora, čoveku kojeg su godinama prolazili automobili na sve strane markirane „Zastava“ a on nije ni primetio da je fabrika promenila brend - onda koju vrednost on može da ima? Vrednovanje njegovo mišljenje bi sve govorilo o pristupu „Fijata“ na srpskom tržištu.

Lično mislim da „Fijat“ svakako nije ni svoje ni naše najbolje angažovao u ovom poslu, dobrim delom zato što (izgleda) sve im je plaćeno pa se ne islažu gubicima i ne moraju nešto posebno da se trude. To takođe nije karakteristika kapitalizma.

Ali, ipak ne verujem da tu botovi drže bilo kakvu reč, iako se ovde svojstveno trude da nas uvere da su zaista imali uticaj u sramnim uslovima koje je država 2008. dogovorila sa „Fijatom“.

Međutim, sve dok se neko usudi da se hvali time (koliko god da je netačno), do potrebnih promena u društvu nije došlo.

Autor CaMIRO 15 Jul 2017, 14:18