home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
porsche 911

Najstariji sačuvani primerak Porschea 911 koji se nalazi u posedu muzeja proizvođača iz Štutgarta, u potpunosti je obnovljen i zasijao je novim sjajem.

Nakon tri godine, koliko je trajao proces restauracije, u Porsche muzeju izložena je originalna 911-ica iz 1964.

porsche 911

Automobil sa rednim brojem 57 proizveden je u oktobru 1964, kao jedan od najranijih serijskih primeraka Porschea 911.

Originalna boja bila je crvena, a ovaj model tada je još nosio oznaku “901”, koja je kasnije promenjena u “911”.

Kada je nemačka auto-kompanija predstavila naslednika modela 356, on je u početku bio poznat kao Porsche 901. Međutim, samo nekoliko nedjelja posle startovanja serijske proizvodnje, Peugeot je zatražio da se oznaka broja promeni, jer je posedovao prava na korišćenje trocifrenih brojeva sa nulom u sredini za svoje modele automobila.

Tako je rođena legenda, koja je pod tim nazivom poznata i danas – Porsche 911.

Ipak, ta prva serija je u procesu proizvodnje imala oznaku “901”, ali se prodavala pod novim nazivom “911”. Porscheu je u bogatom muzejskom fundusu nedostajo upravo jedan takav automobil iz najranije serije.

porsche 911

Nakon pola veka, najzad ga je nabavio, obnovio i ponosno uvrstio u svoju postavku.

Interesanto je da je ovaj 911 otkriven zapušten u jednoj garaži, tokom snimanja nemačkog televizijskog šou programa o antikvitetima.

porsche 911

TV ekipa kontaktirala je muzej, čiji su stručnjaci utvrdili da se radi o veoma retkom i izuzetno važnom automobilu za istoriju kompanije, pa je odlučeno da vozilo bude otkupljeno i obnovljeno.

Inače, ovaj primerak Porschea 911 nije pre nikada restauriran, što je ekspertima za ovu oblast pružilo priliku da ga obnove prema fabričkim specifikacijama tako što će zadržati što više postojećih delova vozila, a originalne elemente koji su nedostajali ugraditi sa drugih 911-ica iz tog perioda.

Rezultate trogodišnjeg rada možete videti na fotografijama, na kojima se prikazano kako je ovaj Porsche izgledao pre i posle restauracije.

Izvor: B92.netčitanja : 667Komentari