home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
tesla model

Ministar inostranih poslova Mađarske se prilikom obilaska Silicijumske doline sastao sa čelnicima proizvođača električnih vozila Tesle, izloživši im poreske olakšice i druge podsticaje koje njegova zemlja nudi proizvođačima automobila, saopštila je u mađarska novinska agencija MTI, a prenosi Rojters.

Proizvodnja i izvoz automobila stranih proizvođača je ključni pokretač privrednog rasta u Mađarskoj, gde su plate ispod zapadnoevopskog nivoa.

Automobilski sektor zapošljava više od 100.000 ljudi i čini oko trećinu industrijske proizvodnje u Mađarskoj. Slovačka i Češka su takođe istaknuti proizvođači automobila u regionu.

"Svrha današnje posete nam je bila da upišemo Mađarsku ... na mapu kao zemlju koja stavlja veliki naglasak na automobilski sektor", izjavio je prema pisanju MTI-ja ministar Peter Szijjarto nakon razgovora s Teslinim direktorom za poslovni razvoj i šefom pravnog odeljenja.

Szijjarto je takođe izjavio da su čelnici Tesle "veoma pozitivno" reagovali na poreske olakšice na istraživanja i razvoj na ulaganja u Mađarskoj, kao i na 9-postotnu stopu poreza na dobit, najnižu među zemljama Evropske unije.

Napomenuo je i da Mađarska namerava da do 2019. godine izgradi preko 3.000 punionica za električne automobile.

Tesla će po njegovim rečima izgraditi i dve superbrze punionice u Mađarskoj, u Gyoru na zapadu zemlje, gde se nalazi i pogon nemačkog Audija, i u Nagykanizsi na jugozapadu.

Audi spada među najveće izvoznike u Mađarskoj i kompanije s najvećim prihodima. Po njihovim navodima fabrika motora u Gyoru je najveća u svetu i snabdeva više od 30 pogona grupe Volkswagen.

Ostali važni proizvođači automobila u Mađarskoj uključuju takođe nemački Daimler, kao i grupu Opel PSA i Suzuki Motor.

Južnokorejski SK Innovation najavio je u prošlog meseca da će uložiti 840,2 milijardi vona (772 miliona dolara) u izgradnju fabrike baterija za električne automobile u Mađarskoj kako bi podmirili potražnju proizvođača automobila u Evropi.

Izvor: Seebiz.eu

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 517Komentari