home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
land rover 1

Kompanija Land Rover ove godine slavi 70. godišnjicu postojanja, a zabava će biti još bolja zahvaljujući tome što je pronađen jedan od samo tri preprodukcijska Land Rovera.

Prototip koji je predstavljen 1948. na Sajmu automobila u Amsterdamu predstavlja istorijski najznačajniji nerestaurirani Land Rover, a za njega se ništa nije znalo u protekle 63 godine. Mora se priznati da nije u dobrom stanju, ali je napokon u rukama eksperata iz Jaguar Land Rover Classic Worksa, koji mu poklanjaju svu ljubav i negu u sklopu Land Roverovog Series I Reborn programa.

land rover 1

Prvih 48 preprodukcijskih Land Rovera su drugačiji od svih ostalih medela iz Serije 1 koji su došli kasnije, a JLR-ova kolekcija sadrži više od jednog primerka koji je smešten u garaži s grejanjem u odeljenju Classic Works.

land rover 1

Prvi primerci se razlikuju po tome što imaju deblje karoserijske panele napravljene od legure aluminijuma, pocinkovanu šasiju i drugo.

Land Rover je pronađen nekoliko kilometara od Solihulla, postrojenja u kojem je proizveden, zajedno s još nekoliko Defendera. Poslednji put je na putevima bio osamdesetih godina, a 20 godina je proveo na velškom polju nakon čega je uzet za projekat restauracije. I tada je ostavljen da trune, dok ga ljudi iz Land Rovera nisu otkrili.

Eksperti za restauraciju će zadržati originalnost automobila, a kontaktiraće i prethodne vlasnike kako bi razmenili iskustva.

Kada bude završen, Land Rover će se pridružiti Hueyju, prvom preprodukcijskom Land Roveru, koji je izložen u salonu Classic Worksa.

Izvor: Klix.ba / Motor1čitanja : 340Komentari