home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
peugeot 508

PSA grupa ne krije da joj je jedan od ciljeva povratak na lukrativno američko tržište, a u tome bi mogao da im pomogne brend Opel, koji je od 2017. u vlasništvu francuskog auto-giganta.

Posle Kine, Sjedinjene Države su najveće automobilsko tržište na svetu, ali i zemlja u kojoj vlada žestoka konkurencija i gde je veoma teško probiti se pored domaćih, ali i japanskih kompanija od kojih mnoge imaju fabrike na tlu SAD. Teško je i onima koji se prvi put predstavljaju američkom kupcu, ali i potencijalnim povratnicima, koji su se ranije oprobali na američkom tržištu. PSA grupa, poznata po markama Peugeot i Citroen, skoro tri decenije nije prisutna u SAD sa svojim automobilima.

Poslednji model ove grupacije koji je bio dostupan u Sjedinjenim Državama bio je Peugeot 405. U ponudi su bile verzije 1.9 sa 110 ks i sportska varijanta, Mi16 sa 150 ks, a osim sedana kupci su mogli naruče i karavan. Prodaja modela 405 u SAD okončana je 1991. godine.

Francuski proizvođač već je 2016. najavio planove o povratku u SAD, a kupovinom brenda Opel od američkog General Motorsa povećale su se šanse da se ti planovi realizuju. Naime, PSA će se prilikom pokušaja ponovnog osvajanja američkog tržišta oslanjati na iskustvo Opelovih inženjera koji su prethodno pomogli da se modeli Cascada i Insignia (Regal u SAD) "prepakuju" i plasiraju u SAD pod značkom marke Buick.

Prema rečima prvog čoveka PSA, Karlosa Tavaresa, plan povratka na američkom tržište ima tri faze. Kao prvi korak, PSA je u 2017. ponudio korisnicima "car sharing" usluga u Sijetlu servis Free2Move. Reč je o aplikaciji koja nudi usluge servisa za iznajmljivanje i deljenje vozila kao što su Car2Go, Lime Bike i Zipcar. Drugi korak bio bi uvođenje modela neke od automobilskih marki kompanije PSA u "car sharing" ponudu. Na kraju, tek kao treća faza u procesu povratka francuskog proizvođača u SAD, najavljena je regularna prodaja modela automobilskih marki koje su u vlasništvu PSA. Veruje se da će to biti Citroen i/ili Peugeot, a za sada je odbačena mogućnost plasmana vozila premijum brenda DS.

Bez obzira koji od brendova će PSA odabrati da ga reprezentuje na američkom tržištu, Tavares kaže da će ti automobili biti projektovani u saradnji sa Opelovim inženjerima jer oni mogu da osiguraju da će budući modeli odgovarati potrebama i željama kupaca u SAD, ali i da će ispunjavati lokalne propise i tehničke standarde.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 309Komentari