home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
bugatti 3d

3D štampanje bi trebalo da bude sledeći veliki trend u automobilskoj industriji, a koliko ova tehnologija može da bude impresivna možda najbolje pokazuje primer iz Bugattija.

Francuski proizvođač najsnažnijeg, najluksuznijeg i najekskluzivnijeg hiperautomobila na svetu odlučio je da dodatno smanji masu na Chironu tako što će standardne kočnice iskovane od bloka aluminijuma zameniti verzijom isprintanovanom od titanijuma.

Postojeće Chironove kočnice su težine 4,9 kg, dok titanijumska klešta isprintovana u saradnji s kompanijom Laser Zentrum Nord iz Hamburga imaju masu od samo 2,9 kg.  

Proces 3D printovanja Bugattijevih titanijumskih klešta bi gotovo mogao da bude smatran umetnošću sam po sebi.

Svaka jedinica se printuje 45 sati, a proces uključuje nanošenje titanijumske prašine u slojevima, koje zatim termički obrađuju četiri lasera. Svaki sloj je gotovo instantno ohlađen, pa se na njega nanosi sledeći, međutim potrebno ih je naneti 2.213 po kleštima.

Čitavo kućište kočnica se zatim zagreva na 700 stepeni i mehanički obrađuje kako bi se postigao glatki i sjajni finiš.

Moramo priznati da ovaj proces zvuči prilično skupo, ali isto važi i za praktično svaku komponentu na 2,4 miliona evra vrednom Chironu. Koliko će koštati titanijumske kočnice ostaje da se vidi, ali s obzirom na to da set keramičkih dođe kao jedan bolje opremljeni Golf, cena novopečene tehnologije bi mogla da bude astronomska.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Bugattičitanja : 321Komentari