home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
nirburgring

Japanski gigant Toyota planira veliku investiciju u novi test kompleks koji će biti imitacija nemačke legendarne staze Nirburgring.

Kako prenose lokalni mediji, Toyota će izgraditi kompleks u Aičiju na ostrvu Honšu, a sadržaće 11 test staza, od koje će jedna da bude replika legendarnog "Zelenog pakla", Nordšlajfe staze u zapadnoj Nemačkoj na kojoj skoro svi proizvođači automobila testiraju svoje modele. Ipak, to neće biti identična kopija. Za razliku Nordšlajfea na Nirburgringu, koji je dug 20,7 kilometara, Toyotina verzija će biti duga tek 5,3 km, ali će sadržati kombinaciju krivina i promene uspona kao u Nemačkoj.

Cilj staze će biti testiranje upravljanja i sposobnosti kočenja novih automobila u teškim uslovima kako bi se ispunili svetski pravilnici. Spekuliše se da će Toyota investirati skoro 3 milijarde dolara, ali se ističe da je to potreban trošak za kompaniju jer trenutni test kompleksi su popunjeni dok japanski gigant planira nove modele na alternativne vrste pogona. Većina od 11 staza u planiranom kompleksu će biti rezervisano za razvoj automobila na električni pogon.

Toyoton "Nirburgring" bi trebalo da bude završen do 2023. godine, a imaće oko 3.300 zaposlenih. Kasnije će biti zaposleno dodatnih 550 radnika.

Izvor: B92.net

Foto: Getty Imagesčitanja : 292Komentari