home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
AdBlue

Bez ovog rastvora nema budućnosti za dizelaše

AdBlue je 32,5 procentni vodeni rastvor uree koji nije otrovan, niti zapaljiv, ali je veoma korozivan.

Ovaj proizvod je takođe poznat kao AUS 32, što je skraćenica od engleskog naziva za vodeni rastvor uree. Razvijen je posebno za dizel motore, čiji su izduvni sistemi opremljeni selektivnom katalitičkom redukcijom (SCR sistem).

AdBlue se ubrizgava u izduvne gasove u katalitičkom konverteru dizel motora kako bi se smanjile štetne emisije azotnih oksida (NOx). Na taj način mogu se ispuniti norme za emisije Euro 4, Euro 5 i Euro 6. Ubrizgavanjem AdBlue rastvora u izduvne gasove dobija se urea sadržana u rastvoru amonijaka (NH3) i ugljen-dioksida (CO2).

Čitav proces se odvija pri visokim temperaturama, na kojima amonijak reaguje sa oksidima azota, koji nastaju tokom sagorevanja dizela. Produkt ove reakcije su bezopasni azot (N2) i vodena para (H2O), koji izlaze iz auspuha. Ovaj proces se naziva selektivna katalitička redukcija (SCR).

AdBlue je tečan do temperature od -11,5 stepeni i može ponovo da se koristi bez ograničenja ako se uzastopno otopi. Veoma je korozivan, te ne sme da dođe u kontakt sa obojenim metalima, različitim vrstama plastike i sličnim materijalima.

Doziranje AdBlue aditiva, koji se čuva u posebnom rezervoaru, vrši se potpuno automatski u vozilu, u skladu sa kontrolnom jedinicom. U slučaju Euro 4, količina dodatog AdBlue aditiva odgovara oko 3–4 odsto količine potrošenog goriva, dok je kod Euro 5 između 5 i 7 odsto.

U određenim slučajevima, AdBlue može da smanji potrošnju dizela za do 7 odsto, što delimično opravdava početne troškove montaže na vozilo u skladu sa Euro 4 i Euro 5 normom.

Poređenja radi, oko 35 novih vozila sa AdBlue izbacuje istu količinu čestica kao jedno deset godina staro vozilo bez SCR sistema.

Mnogi moderni dizelaši koriste AdBlue rastvor, koji se dosipa u posebni rezervoar i ne sme se mešati za gorivom.

Kada se potroši, treba dosuti novu količinu. Iako će raditi i bez AdBlue-a, motor će izbacivati veće količine štetnih gasova, a ugrađeni sistem za dijagnostiku (OBD) će smanjiti njegove performanse sve dok ne dopunite AdBlue rezervoar.

Izvor: Mondo.rsčitanja : 3801Komentari