home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW i3

Nemački BMW je saopštio da je s kineskim proizvođačem litijumskih baterija Contemporary Amperex Technologyjem (CATL) potpisao ugovor o nabavci vredan nešto više od milijardu evra.

Taj ugovor će najvećem kineskom proizvođaču litijumskih baterija omogućiti izgradnju fabrike u Evropi za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, izjavio je predstavnik BMW-a Glenn Schmidt.

Ta kineska kompanija je prošle godine prodala litijumske baterije ukupnog kapaciteta 11,85 gigawatsati, najviše u svetu, podseća Reuters.

CATL razmatra potencijalne lokacije za izgradnju pogona za proizvodnju baterija, a nemačka savezna pokrajina Tiringija nastoji da ih privuče kako bi iskoristila pogone nedaleko od Erfurta.

Iz CATL-a nisu odgovorili na novinarska pitanja vezana uz najnoviju narudžbinu. Daimler je već u maju s tom kineskom kompanijom sklopio ugovor o nabavci baterijskih ćelija za električna vozila, podseća Reuters. U CATL-u računaju i s nastojanjima kineske države da smanji zagađenje izazvano sagorevanjem goriva u tradicionalnim motorima i da poveća prisutnost domaćih kompanija na inostranim tržištima vozila koja kao pogonsko gorivo koriste nove energente.

Kina takođe želi da preuzme vodeću ulogu u procesu standardizacije baterijskih tehnologija, napominje Reuters.

Najveći kineski proizvođač vozila s pogonom na nove energente BYD Co LTD je ove nedelje najavio izgradnju najveće fabrike litijumskih baterija na svetu i planira da do 2020. godine poveća vlastitu proizvodnju baterija na 60 gigawatta godišnje.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 671Komentari