home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche 911 Turbo

U analizi koja nas nije previše iznenadila, nemačka Sudwestbank je potvrdila ono što je svakom automobilskom entuzijasti jasno kao dan - ulaganje u klasične automobile je isplativije od onog u deonice i obveznice.

Porscheu 911, primera radi, u poslednjih 13 godina vrednost je porasla za 683 posto, pregazivši rezultat koji je postigao nemački indeks deonica DAX.

Kako bi mogli lakše da pratite trendove, Sudwestbanka je razvila OTX indeks klasičnih automobila koji pokazuje fluktuacije vrednosti klasičnih automobila, Audija, BMW-a, Mercedesa i Porschea, starijih od 30 godina.

OTX-u je vrednost učetvorostručena od 2005, dok je u istom periodu DAX, indeks 30 kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom u Nemačkoj, porastao za 204 posto.

Treba naglasiti da investiranje u klasične automobile nije onako jednostavno kako se možda čini, a ni jeftino.

Investitori preporučuju kupovinu automobila vrednijih od 100.000 evra, a takođe treba pripaziti i na popularnost odnosno likvidnost modela. Za pomenutu 911-icu biće zainteresovan širok broj potencijalnih kupaca, ali neki drugi modeli mogu da budu mnogo teži za prodaju.

Ako ne raspolažete ovim iznosima, ne treba očajavati. Mnogi polovni automobili koje je danas moguće kupiti za šaku evra će takođe biti klasici za koju deceniju. Samo treba znati prepoznati zvezdu u usponu.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 254Komentari