home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Apple Lexus

Prvi put jedno autonomno vozilo kompanije Apple učestvovalo je u saobraćajnoj nesreći prošle sedmice.

Appleovo test vozilo (Lexus RX450h) je udareno odpozadi dok je krećući se sporo čekalo da se bezbedno uključi na autoput u blizini sedišta kompanije u Kaliforniji. Automobil je bio u autonomnom sistemu i kretalo se manje od 1,5 km/h kada ga je sa zadnje strane udario Nissan Leaf. Prema izveštaju Odeljenja za saobraćaj Nissan se kretao 25 km/h, oba vozila su oštećena, ali nije bilo povređenih.

Apple je u maju počeo testiranje 55 autonomnih vozila u Kaliforniji, više ih na putevima ima samo GM (104), a njegov tajanstveni projekat naziva se Titan. Tehnološki gigant je 2017. najavio pokretanje sopstvenog sistema autonomne vožnje, a navodno je nedavno prijavio patent kojim vozilo, za razliku od konkurentnih, upozorava unapred vozača o narednoj akciji.

Ovaj incident je prvi za Apple i relativno mali u poređenju sa drugim konkurentskim kompanijama, poput Ubera čije je autonomno vozilo tokom testiranja na otvorenom putu u Arizoni pregazilo pešaka, ili Tesle čiji se Model X zakucao u barijeru dok je bio uključen autopilot.

Izvor: B92.net

Foto: YouTube/screenshotčitanja : 566Komentari