home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota CH-R

Toyota nije jedini proizvođač koji je iz svoje game povukao dizelske motore. Doduše, to je tek delimično tačno jer terenski program, Land Crusier i Hilux, i dalje svoju ponudu baziraju na moćnim dizelašima. Zajedno s Toyotom dizelaše je iz ponude izbacio Lexus, i to još 2013. godine, ali ih je uspešno zamenio hibridima.

Ako se vratimo na listu, dolazimo do prvog slova, ali ne i Audija. On će kao i ostatak grupe koja je zakuvala priču s dizelašima ostati verni TDI-u. Ali ne i Alfa Romeo, kompanija koja je prva imala common rail tehnologiju u svojoj paleti.

FCA grupa je donela stratešku odluku, a prema njoj u budućnosti nema mesta za dizelaše. Logično, istim putem ide i Fiat, a poslednji dizelaš će iz njihove fabrike izaći do 2022. godine. Deo grupacije je i Jeep, a njemu će povratak na benzin nešto teže pasti, bar u tržišnom smislu. I Maserati se oprobao s dizelašima, ali poput Porschea nije napravio dobar posao. Sada se okreće struji i hibridima u obliku Maserati Blue strategije.

Renault Nissan alijansa se još nije odrekla dizelaša, ali je na tom putu. Prvi je rekao ne najmlađi član – Mitsubishi. Uz njega je i Nissan, koji će sledeći u Evropi pobeći od nafte. Razvoj dizelaša je obustavljen, električni pogoni su konkurentni, a za komercijalna vozila su predvideli druge proizvođače motora. Od japanskih proizvođača tu je i Suzuki, koji će dizelaše ipak zadržati na indijskom i sličnim tržištima.

Polako smo došli i do slova P, odnosno do Porschea. Oni su dugo vagali i premišljali da bi na kraju odlučili da iz svoje game izbace dizelaše pozajmljene od Audija. Ništa strašno, oni su činili do 15% prodaje. Na istom putu je i Volvo, kao i njegova mlada marka Polestar. Novi modeli više nemaju predviđene dizelaše u ponudi. I poslednji koga ćemo pomenuti je Smart. On će u budućnosti u potpunosti preći na struju, ali nažalost onda će i nestati s tržišta. Osim ako Mercedes ne odluči da udruži snage s nekim drugim umesto Renaulta.

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 1338Komentari