home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tesla Model S

Prošlog meseca kompanija Tesla je tržišnom kapitalizacijom premašila ukupnu vrednost BMW-a, a po zatvaranju berzi sinoć istu sudbinu je doživela i kompanija u čijem vlasništvu je Mercedes.

Vrednost Daimlerove deonice klizi već neko vreme, nakon što je kompanija upozorila da će zbog problema s dizelskim motorima i novim tarifama imati problema s profitabilnošću.

S jučerašnjom cenom od 14,10 dolara po deonici, Daimlerova vrednost je procenjena na 62,9 milijardi američkih dolara, dok je po ceni od 359,70 dolara za deonicu Tesla krajem jučerašnjeg dana vredela 63,2 milijarde dolara.

Daimler je prošle godine, bez kamionskog programa koji je takođe deo koncerna, isporučio više od 2,4 miliona automobila. Poređenja radi Tesla je u istom periodu prošle godine proizvela 103.020 automobila.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs

Tesla kao niko do sada: 100.000 električnih automobila u jednoj godini

Američki proizvođač uspeo je da u jednoj kalendarskoj godini proda u SAD preko 100.000 primeraka svog najjeftinijeg električnog vozila - Modela 3, što je rezultat kome se nijedan automobil na struju nije ni približio.

U prvih 11 meseci 2018. u Sjedinjenim Državama su prodata 114.472 primerka Modela 3, čime je ovaj automobil po prodaji ostavio daleko iza sebe najbliže konkurente.

Samo u novembru kupcima u SAD isporučeno je 18.650 jedinica. Koliki je pomak u procesu proizvodnje Modela 3 napravljen za svega godinu dana pokazuje podatak da je u novembru 2017. isporučeno samo 337 primeraka ovog automobila.

Inače, prethodni "električni rekorder" po prodaji u jednoj godini bio je Nissan Leaf – ovaj model je u 2014. kupilo 30.200 Amerikanaca. Model 3 je skoro četiri puta nadmašio ovaj rezultat, a do kraja godine je ostalo još mesec dana pa će prodajni rezultat biti još bolji.

Tesla u svojoj ponudi ima još dva, skuplja vozila – Model S i Model X. U novembru je kupcima u SAD isporučeno 2.750 Modela S i 3.200 Modela X, dok je Tesla u prvih jedanaest meseci ukupno prodao skoro 160.000 električnih automobila (Modela 3, S i X).

Podsećamo, kompanija Tesla dugo je kuburila sa procesom proizvodnje Modela 3 koji je zamišljen kao prvi velikoserijski automobil ovog brenda. Zato su isporuke kupcima koji su rezervisali svoj primerak po godinu i više dana unapred prilično kasnile, a reputacija kompanije bila poljuljana. Iako je serijska proizvodnja zvanično počela u leto 2017, zacrtani nivo proizvodnje od oko 5.000 automobila sedmično dostignut je tek polovinom 2018.

Izvor: B92.netčitanja : 381Komentari