home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Volkswagen logo

Kako prenosi Tanjug, američka Komisija za hartije od vrednosti podnela je tužbu protiv Folksvagena i bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna zbog skandala "dizelgejt".

Komisija je optužila nemačkog proizvođača automobila za "masovnu prevaru" američkih investitora. U tužbi podnetoj sudu u San Francisku u četvrtak, SEC je navela da je VW od aprila 2014. do maja 2015. na američkim tržištima plasirao obveznice i druge vrednosne hartije u iznosu od preko 13 milijardi dolara, u vreme kada su viši rukovodioci znali da preko 500.000 dizel vozila prodatih u SAD krši zakonske limite o emisiji gasova, prenosi Rojters.

Folksvagen je "stekao korist od više stotina miliona dolara tako što je izdavao vrednosne papire po atraktivnijim cenama za kompaniju", navodi SEC.

U tužbi se traži da se Vinterkornu zabrani da radi kao rukovodilac ili direktor u javnim kompanijama u SAD-u i da vrati "nepošteno stečenu dobit". Protiv Vinterkorna je podnelo tužbu i američko tužilaštvo 2018. godine, i okrivljen je za zaveru s ciljem prikrivanja prevare sa emisijom gasova iz dizelaša. On se i dalje nalazi u Nemačkoj.

Iz Folksvagena su povodom tužbe SEC-a saopštili da je ona "pravno i činjenicno neutemeljena" i da će je VW "žestoko osporiti". "SEC je podneo tužbu bez presedana zbog hartija od vrednosti koje su prodate samo vrhunskim investitorima koji nisu oštećeni i kojima se isplaćuju sve kamate i glavnice u celosti i na vreme", navedeno je u saopštenju VW-a

Folksvagen je pristao da plati više od 25 milijardi dolara u SAD po tužbama vezanim za skandal star tri i po godine, i to vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu životne sredine, državama i dilerima, i ponudio da otkupi oko 500.000 inkriminisanih automobila.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 293Komentari