home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aston Martin Goldfinger DB5 Continuation

Kada je Aston Martin tokom prošlog leta objavio plan za proizvodnju limitirane serije modela Goldfinger DB5 Continuation potvrđeno je i da će ovaj automobil biti opremljen pojedinim “funkcionalnim napravama” koje su mogle da se vide na filmu. Međutim, tada iz Aston Martina nisu ulazili u konkretnije detalje.

Sada dobijamo bolju predstavu o tome šta možemo očekivati jer je Aston Martin objavio novi video zapis u kome se predstavljaju “naprave” inspirisane filmom. Glavna osoba za razvoj ovih “funkcionalnih naprava” je Chris Corbould, supervizor za specijalne efekte filmova Džejmsa Bonda, a proizvodnja je poverena Aston Martin Worksu.

Aston Martin Goldfinger DB5 Continuation

Corbould objašnjava da je “vrlo blisko sarađivao s briljantnim Astonovim inženjerima na većini naprava iz Goldfingera” a potvrdio je i da će automobil biti opremljen rotirajućim registarskim tablicama, neprobojnim štitom, raspršivačem ulja i dimnom zavesom. Tu su čak i prednje mašinke, koje nisu funkcionalne, ali trepere i pomeraju se napred-nazad kako bi simulirale pucanje.

Aston Martin Goldfinger DB5 Continuation

Ostaje nejasno da li će automobil biti opremljen i još nekim dodatnim uređajima, ali nacrti sugerišu da bi to mogao da bude slučaj. Konkretno, možemo videti naslon za ruku koji se otvara kako bi se otkrio asortiman prekidača i poklopac ručice menjača ispod kojeg se krije prekidač za katapultirajuće sedište suvozača. Pored toga tu je još nekoliko različitih stavki koje, kao i katapultirajuće sedišta, verovatno neće biti funkcionalni.

Nažalost ovaj automobil neće moći da se registruje za svakodnevnu drumsku upotrebu, a još “gora” vest je da će svaki primerak koštati oko 3 miliona evra (bez poreza). Prve isporuke su planirane za 2020, a recimo i da će 25 primeraka biti prodato kupcima, Aston Martin i EON Productions (u saradnji s kojim se ovaj automobil razvija) će zadržati po jedan, a poslednji 28. primerak će biti prodat na humanitarnoj aukciji.

O tehničkim karakteristikama za sada nema informacija, ali originalni DB5 je pokretao 4,0 litarski 6-cilindrični motor snage 210 kW/286KS i 380 Nm. To je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 7,1 sekundu i postizanje najveće brzine od 238 km/h.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Aston Martinčitanja : 354Komentari