home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Honda Swindon

Honda je potvrdila da zatvara fabriku u britanskom Swindonu čime će 3.500 radnika ostati bez svog radnog mesta.

Japanski proizvođač automobila je planove o zatvaranju fabrike objavio ranije ove godine, ali, kako piše The Guardian, britanska vlada, konsultanti kompanije i sindikat radnika su poslednja tri meseca proveli predlažući niz mera za spas frabrike. Ipak, čelnici Honde ni jednu od opcija nisu videli kao izvedivu i održivu. Uz to, kompanija je objavila da priprema i otpremnine i sada je u poslednjoj fazi zatvaranja fabrike u Wiltshireu.

Taj proizvođač automobila je za zatvaranje okrivio potrebu za pomeranjem fokusa na rastuće tržište električnih automobila izvan granica te ostrvske države. Ipak, stručnjake to opravdanje nije uverilo, budući da su prošlogodišnji izveštaji kompanije ukazivali na glavnu ulogu Bregzita pri odluci o zatvaranju britanskih fabrika.

Zatvaranje će označiti kraj gotovo tri decenija duge Hondine proizvodnje u Swindonu što će vrlo verovatno ozbiljno naškoditi ekonomiji britanskog grada stotinjak kilometara udaljenog od Londona. Kompanija je već sada procenila da će, uz ranije pomenutih 3.500 radnika zaposlenih u samoj fabrici, zatvaranje proizvodnje u Swindonu 2021. rezultirati gubitkom dodatnih 3.500 radnih mesta dobavljača koji zavise od fabrike.

Izvor: Seebiz.eu / Jutarnji List

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 300Komentari