home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ferrari 250 GTO

Najskuplji automobil na svetu je i prvi koji ima zvaničnu umetničku vrednost

Koliko puta ste sebi rekli za neki automobil da je to umetnost na točkovima? Od sada jedan model zvanični ima umetničku vrednost.

Trgovinski sud u Bolonji doneo je odluku po kojoj se Ferari 250 GTO smatra umetničkim delom, koje je u potpunosti originalno i kao takvo zaštićeno od reprodukcija i imitacija.

Ovakva presuda je donešena nakon što je Ferari saznao da jedna kompanija iz Modene želi da napravi moderno "viđenje" ovog legendarnog automobila. Proizvodnja, komercijalizacija i promocija modela 250 GTO isključivo je u nadležnosti Ferarija, zaključio je sud.

Ovo je prvi put da je neki sud jedan automobil označio umetničkim delom. Ta čast je pripala ujedno i najskupljem automobilu svih vremena.

Naime, Ferari 250 GTO iz 1962. prodat je prošle godine na aukciji za rekordna 44 miliona dolara. Time je ovaj legendarni model postao najskuplji automobil ikad prodat na jednoj javnoj aukciji.

Automobili koji se prodaju direktno dostižu daleko veće vrednosti, pa je tako takođe Ferari 250 GTO iz 1963. prodat za 70 miliona dolara, što je najviša cena koju je neki automobil postigao u istoriji.

Ovaj Ferari se našao i na našoj listi deset najlegendarnijih italijanskih automobila svih vremena.

Izvor: Mondo.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 363Komentari