home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BAIC BJ80

Kineska kompanija Beijing Automotive Group Co Ltd (BAIC) kupila je 5% učešća u Daimleru, učvršćujući svoj odnos s nemačkim proizvođačem automobila nakon što se kineski Zhejiang Geely Holding pojavio kao potencijalni rival.

BAIC je bio glavni partner Daimlera u Kini, koji je upravljao fabrikama Mercedes-Benza u Pekingu preko kompanije Beijing Benz Automotive, do 2018. godine, kada je predsednik Geelya Li Shufu kupio 9,69-procentno Daimlerovo učešće s ciljem stvaranja saveza za razvoj električnih i samovozećih automobila.

"Ovaj korak pojačava naše usklađivanje s Daimlerovom upravom i strategijom i snažnu podršku za nju", izjavio je predsednik BAIC-a Heyi Xu.

Rojters je u maju objavio da je BAIC tražio kupovinu učešća do 5 posto u Daimleru kao način da osigura svoje ulaganje u Beijing Benz Automotiveu. Daimler, koji od 2013. ima učešće u filijali kompanije BAIC, koja je uvrštena na berzu u Hong Kongu, kaže da pozdravlja BAIC-ova ulaganja.

Visoki troškovi električnih akumulatora su otežali proizvođačima automobila da naprave pristupačna vozila s nultim emisijama, što je nekoliko njih gurnulo u savez s kineskim partnerima.

Daimler je u martu pristao da pravi sledeću generaciju Smart-brendiranih gradskih automobila zajedno s kompanijom Geely, koja se nalazi u Hangzhouu.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 267Komentari