home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
IAA 2017

Uz probleme s nedolaskom brojnih izlagača, početkom nedelje je vandalizovano više od 40 luksuznih Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u prodavnici automobila kod Frankfurta, prenosi Tportal.hr.

IAA sajam automobila u Frankfurtu, koji počinje 12. septembra i traje do 22. septembra, opterećen je velikim problemima pred 68. izdanje s otkazivanjem brojnih izlagača zbog prevelikih troškova najma prostora i zastarelog koncepta izložbe. Organizatori su se susreli s još jednim velikim problemom, jer su sada suočeni s najavom javnih nereda koje bi trebalo da organizuju klimatski aktivisti, koji pozivaju ljude da se pridruže protivautomobilskim protestima.

Tako je organizator ove izuzetno dobro posećene priredbe, koja se smenjuje s auto salonom u Parizu svake druge godine, prisiljen da pojača bezbednosne provere.

Nemačka policija već istražuje grupu koja sebe naziva 'Rocks in the Gearbox' (u prevodu - kamenje u menjaču) nakon što je početkom ove nedelje više od 40 luksuznih vozila vandalizovano u prodavnici automobila u Kronbergu na periferiji Frankfurta, nastavljajući tako niz anti-auto protesta.

Uoči izložbe automobila, nemačka udruženje autoindustrije, VDA, pokušalo je da umanji negativnu percepciju o automobilskoj industriji, pozivajući aktiviste za zaštitu okoline iz Greenpeacea i Deutsche Umwelthilfe na panel raspravu 5. septembra u Berlinu, gde će zajedno s rukovodiocima iz Daimlera i BMW i VDA razgovarati o klimatskoj krizi i mobilnosti budućnosti.

U saopštenju za agenciju Reuters Eckehart Rotter, predstavnik VDA je izjavio: 'U bliskom smo kontaktu sa vlastima baš kao i svaki put za vreme sajma IAA. Kontrola ulaza biće pooštrena, s obzirom na to da može doći do spontanih nereda na sajmu.'

Ekološke grupe, uključujući i pomenutu 'Rocks in the Gearbox', pozvale su javnost da se 14. septembra pridruže protestima u Frankfurtu, što je nateralo VDA da upozori posetioce izložbe automobila da očekuju duže redove na kontrolnim punktovima.

Policija u Wiesbadenu je saopštila da istražuje ovu grupu nakon što su u ponedeljak preuzeli odgovornost za uništavanje Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u salonu automobila. Vetrobranska stakla i prozori, poklopci motora i ostali delovi limarije su razbijeni metalnim predmetima i razbijena su staklena vrata na trgovini automobila, rekao je Rojtersu predstavnik policije u Wiesbadenu. On je isto tako izjavio da su vandali koristili maljeve i pajsere.

Kao opravdanje za svoje postupke prozvana grupa ekoloških aktivista navodi: 'Za dve nedelje Frankfurt će opet pokrenuti propagandni show u kome se slavi razarajući zastareli, klimatski saobraćajni sistem.' Oni isto tako smatraju da je zapravo reč o 'profitu koji se stvara na leđima najsiromašnijih i na štetu budućih generacija', te misle da je 'došlo vreme da se ubaci kamenje u menjače kapitalističke i automobilske logike profita'.

U izjavi grupe 'Rocks in the Gearbox' se traži detaljniji nadzor radnih uslova u srodnim industrijama, uključujući transport tereta, industriju pamuka i gume, kao i one koji se bave rudarenjem retkih prirodnih elemenata koji se koriste u proizvodnji električnih baterija i elektronici.

Ranije u avgustu, klimatski aktivisti su zauzeli železničke pruge koje su snabdevale Volkswagenovu fabriku Wolfsburg, javlja policija iz Wolfsburg-Helmstedta. Predstavnik policije je rekao da su otvorili istragu o potencijalnom opasnom ometanju železničkog i brodskog transporta.

Izvor: Tportal.hr

Foto: IAAčitanja : 684Komentari