home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Zaštita pešaka

Moderni automobili danas mogu da raspolažu i s nekoliko desetina različitih sistema asistencije vozaču. Cena je ta koja diktira kojim sistemima će auto biti opremljen, ali kako vreme prolazi, tako je sve više njih dostupno i u jeftinijim automobilima. A jedan od sistema koji je sve popularniji je onaj koji bi trebalo da prepozna prepreku, tačnije pešaka, i da autonomno zaustavi vozilo na vreme kako ne bi došlo do udarca.

Sudeći po testovima koje je sproveo američki AAA, upravo taj tip vozačkog pomagala je daleko od savršenog, prenosi Index.hr. Testovi su sprovedeni na četiri limuzine popularne na američkom tržištu. To su Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 i Toyota Camry.

Podvrgnuti su nizu testova kojima se proverava efikasnost sistema automatskog zaustavljanja vozila izazvanih detekcijom pješaka. Simulirani su najčešći mogući scenariji, od izlaska pešaka pred vozilo do istrčavanja deteta između dva vozila i ulaska vozila u krivinu dok pešak prelazi put.

Jedina situacija u kojoj su se automobili pokazali dobrim je ona u frontalnom naletu vozila na pešaka, i to brzinom od 32 km/h. Sistem je bio efikasan u 40% slučajeva. Pri 50 km/h više nije funkcionisao. Automobili su u drugom scenariju pregazili „dete“ u 89% slučajeva, a u krivini su redovno pregazili pešaka. U uslovima smanjene vidljivosti sistem je potpuno beskoristan.

Izvor: Index.hr

Foto: AAAčitanja : 1012Komentari