home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Dacia proizvodnja

Proizvodnja automobila u Rumuniji je za prvih osam meseci tekuće godine dostigla skoro 318.000 vozila, što znači da je porasla za 4,6 odsto u odnosu na isti period lane.

Time je ova industrijska grana u susednoj državi na dobrom putu da prestigne prošlogodišnju proizvodnju, koja je iznosila rekordnih pola miliona automobila, piše Nova ekonomija.

Rumunsku automobilsku industriju čine dva proizvođača automobila, Dačija i Ford, kao i više od 400 proizvođača auto-delova.

Fabrika automobila Dačija u rumunskom gradu Mioveniju je do avgusta proizvela 228.180 vozila, odnosno 7,7 odsto više nego u istom periodu lane, saopštilo je Udruženje proizvođača automobila iz Rumunije (ACAROM).

Dačija, koja je od 1999. godine u vlasništvu francuskog automobilskog giganta Renoa, beleži i rast prodaje na teritoriji Evropske unije od oko 10,5 odsto na godišnjm nivou, dodaje se u izveštaju Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Oko tri četvrtine svih modela proizvedenih u Mioveniju su Dačijini Daster modeli.

Proizvodnja u Fordovim postrojenjima u Krajovi je od januara do avgusta opala za 2,4 odsto od prošle godine.

Lokalni mediji ocenjuju da je do pada proizvodnje došlo zbog toga što je fabrika pripremala proizvodnu liniju za novi model Pume.

Prihodi rumunske auto-industrije su 2018. godine porasli za 20 odsto i dostigli 28 milijardi evra.

Izvor: Nova ekonomija / N1 info

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 681Komentari