home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Abarth 70

5. i 6. oktobar, najveći Abarth skup u istoriji održan  je u Milanu, privukavši ogroman broj vlasnika i ljubitelja, spremnih za proslavu 70. godišnjice brenda.

Rekord koji je postavljen u prošlom izdanju je oboren: više od 5.000 ljubitelja, preko 3.000 Abarth vozila i 3.500 probnih vožnji nove game sa imenom „70° Anniversario“ (70. godišnjica).

Abarth 70

Događaj je naravno uključio i svetsku premijeru modela Abarth 695 70° Anniversario, odvažne ograničene serije sa novim prepoznatljivim spojlerom koji se može prilagođavati, a koji podseća na legendarnu trkačku istoriju „Škorpiona“.

Abarth 70

5 i 6. oktobar 2019. godine najveći je zvanični Abarth skup u istoriji je održan u Milanu, koji je oborio rekord postavljen u prošlom izdanju: preko 5.000 ljubitelja i preko 3.000 Abarth vozila je bilo prisutno, i učestvovalo u 3.500 probnih vožnji u novoj gami 70° Anniversario. Brojke koje efikasno rezimiraju uspeh pobedničkog dvodnevnog događaja koji je, u savršenom Abarth stilu, pružio posetiocima zabavu, emocije i adrenalin, kao i svetsku premijeru novog modela Abarth 695 70° Anniversario, što predstavlja najbitnije odavanje počasti sedamdesetogodišnjici brenda. Neprikosnovena kraljica događaja, odvažna ograničena serija je očarala sve učesnike sa svojim novim prilagodljivim spojlerom, zelenom Monza 1958 bojom i Campavolo grey elementima, odajući počast svetu trkanja i istoriji „Škorpiona“.

Abarth 70

Pozornica za Dane Abartha 2019 je bio MIND (Inovativni distrikt Milana), gde je postavljena staza za trkanje duga 3 kilometra, koja ima uzbudljivo smenjivanje pravaca, krivina i šikana. Adrenalin je bio na maksimumu za fanove, koji su mogli da voze svoja sopstvena Abarth vozila po gradskoj stazi, isprobaju novu Abarth 70° Anniversario gamu i oprobaju se kao suvozači u vozilu 124 Rally pored jednog od vozača Abarth tima. Za ovu zadnju aktivnost, napravljena je specijalna staza kako bi se iskusile performanse moćnog modela Abarth 124 Rally, pobednika FIA R-GT kupa drugu godinu zaredom.

Abarth 70

Bezbrojne ponuđene aktivnosti su obeležile dvodnevni događaj, sa sjajnom muzikom koju su puštali di-džejevi na glavnoj bini, bilo je nečega za fanove svih uzrasta: egzibicija vratolomija sa BMX motorima, izložba vozila koja stoje iza istorije brenda Abarth, nova Abarth gama, gejming zona za mlade ljude i prostor za decu, kao i čas bezbedne vožnje sa Abarth instruktorima i modelom 595 sa posebno podešenim zaštitnim pločama. Zone posvećene partnerima su uključivale Abarth Racing sponzore Sabelt, Manpower Exteris, LM Gianetti, EGV1 i Grom, zajedno sa izborom autentične Abarth dodatne opreme od kompanije Mopar.

Održan je „Onlajn Abarth dan“ u isto vreme kada i skup u stvarnom svetu u MIND distriktu sa preko 1.000 objavljenih sadržaja, počevši od predstavljanja modela Abarth 695 70° Anniversario, prvi put istovremeno širom Evrope putem „Facebook Première“, što je stiglo do preko 140.000 ljudi.

Onlajn zajednica je učestvovala sa preko 90.000 „lajkova“ i komentara na društvenim mrežama. Najnoviji dodatak Abarth gami je pregledan 120.000 puta.

Takođe, događaj je ugostio Mopar® Express Care, inovativni ovlašćeni servis, koji je ustvari potpuno opremljena mobilna radionica postavljena na Ducato osnoviplatformi.

Performanse, Zabava i Nasleđe. Abarth Dani 2019 su nesumnjivo potvrdili svoju ulogu najočekivanijeg događaja za ljubitelje „Škorpiona“ širom Evrope, koji su željni da podele svoju strast za italijanskim brendom. Mnogi od ovih ljubitelja su deo sve veće globalne Abarth zajednice – koja se trenutno sastoji od 77 zvaničnih klubova (skoro duplo više u poređenju sa 2016. godinom) sa preko 5,000 članova, i mnogih drugih koji pripadaju „Škorpionskoj“ zajednici, koja je aktivna već tri godine u regionu EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika) sa preko 110.000 članova, i kojoj je se moguće pridružiti putem sajta scorpionship.abarth.com.

Torino, oktobar 2019. godine

PR saopštenje – FCA Srbija

Novi Abarth 695 70° Anniversario je neprikosnovena zvezda i na Danima Abarta 2019

           Novo posebno izdanje modela Abarth 695 70°Anniversario, koji će biti proizveden u 1949 primerka, predstavljeno je na Danima Abartha 2019, najvećem okupljanju ljubitelja „Škorpiona“ u Evropi.

           Novi „Spoiler ad Assetto Variabile“ zadnji spojler - testiran u FCA aerodinamičkom tunelu –  premijerno je postavljen na novom 695 70°Anniversario, poboljšavajući prianjanje na različitim stazama i stabilnost vozila pri velikim brzinama.

           Pored izlaska novog Abarth modela, tu je i primamljivi promotivni snimak koji slavi vanvremenski duh osnivača kroz istoriju brenda i najnovije inovacije u kolekciji „70th Anniversary“.

Novo posebno izdanje modela Abarth 695 70° Anniversario predstavljeno je u Milanu povodom proslave 70. godišnjice brenda Abarth & C. i kako bi se odala počast genijalnosti njegovog osnivača Karla Abarta (Carlo Abarth, 1908 - 1979.), prvog čoveka koji je razumeo potencijal podešavanja i tehničkog unapređenja vozila iz standardne proizvodnje.

Abarth 695 70° Anniversario

Biće proizvedeno samo 1949 primeraka, označivši time godinu kada je kompanija osnovana, ovo novo ograničeno izdanje je najvažnije u seriji omaža predstavljenih tokom ovogodišnjih proslava. Sada je red da ekskluzivni 695 70° Anniversario raspali snove hiljada ljubitelja italijanskog brenda. Novo ograničeno izdanje posvećeno je ljubiteljima „Škorpiona“ predstavljeno na Danima Abartha 2019, najvećem evropskom okupljanju ljubitelja Abartha u futurističkoj četvrti grada Milana po imenu MIND (Milan Innovation District).  Ovo uzbudljivo iznenađenje za veliki broj učesnika okupljenih u novom Parku nauke, znanja i inovacija slavi prvih 70 godina auto-legende.

Novi Abarth 695 70° Anniversario je opremljen novim zadnjim spojlerom - „Spoiler ad Assetto Variabile“, koji je rezultat truda Abarth inženjera i testiranja u FCA aerodinamičkom tunelu u Orbasanu (Torino), koji služi za unapređivanje aerodinamike automobila. Ovaj spojler povećava prianjanje na brzim i različitim stazama, i stabilnost pri velikim brzinama. Ukratko, on poboljšava performanse (bzine,ubrzanja). Novi „Spoiler ad Assetto Variabile“ je zato omaž konceptu performansi osnivača, koji je išao daleko u potrazi za čistom snagom, maksimalnom brzinom i ubrzanjem. Karlo Abart težio je sveobuhvatnim performansama i fokusirao se na potragu za inovativnim tehničkim rešenjima i njihov razvoj. Upravo to stalno istraživanje ga je proslavilo kao jednog od pionira i vizionara u oblasti tjuninga.

Novi Abarth 695 70° Anniversario

Namenjen kolekcionarima kao i ljubiteljima sportskog stila i performansi bez kompromisa, Abarth 695 70° Anniversario ima impresivan zadnji spojler koji je direktan spoj sa svetom moto-sporta i legendarnom trkačkom istorijom brenda sa znakom škorpiona. Spojler se može ručno podešavati, baš kao u trkama, gde se neretko može videti kako mehaničari u pit stopu podešavaju ugao spojlera kako bi omogućili vozaču da prilagodi ponašanje automobila stazi. Kod modela Abarth 695 70° Anniversario, „Spoiler ad Assetto Variabile“ se može podesiti u 12 pozicija sa uglom od 0° do 60°. U maksimalnom nagibu, nagnuto poziciji  od 60°, spojler povećava aerodinamičko opterećenje za do 42 kilograma pri brzini od 200 km/h. Ovo obezbeđuje odličnu dinamiku pri vožnji i veću stabilnost pri velikim brzinama, posebno na brzim stazama sa mešovitim nivoima prianjanja.

Abarth 695 70° Anniversario

Praktičan primer je legendarni odeljak Curvone na Vallelunga stazi, gde „Spoiler ad Assetto Variabile“ omogućava vozaču da umanji korekcije skretanja za skoro 40%. Kako bi se postigao takav tehnički nivo, novi Abarth 695 70° Anniversario testiran je u aerodinamičkom tunelu pune veličine u Orbasanu, južno od Torina, gde kompanija FCA testira svoja vozila.

Sagrađen sedamdesetih godina prošlog veka i konstantno unapređivan najnovijim tehnologijama, ovaj centar je jedan od retkih u Evropi, i jedini u Italiji, koji omogućava testiranje u potpunosti i pri velikim brzinama vazduha (od 210 km/h). Cilj je, dakle,  da se optimizuje aerodinamika svakog modela koji se proizvede simuliranjem kretanja automobila u odnosu na vetar, kao kada se vozi u stvarnom okruženju. Upravo u ovom centru izvrsnosti je razvijen i „Spoiler ad Assetto Variabile“ za model Abarth 695 70° Anniversario i testiran je u svim mogućim konfiguracijama i sa različitim podešavanjima, brzinama i uglovima.

Izgled novog Abarth 695 70° Anniversario dalje karakterišu klasični stilski detalji iz prošlosti i sadašnjosti, kao što je Record Monza aktivni izduvni sistem sa prepoznatljivim zvukom, nova Monza 1958 zelena boja (omaž boji prvog 500 Abarth modela koji je oborio šest međunarodnih rekorda u Monci te godine), mnogobrojni Campovolo sivi detalji, ukljućujući „Spoiler ad Assetto Variabile“, dodatke za karoseriju, prednje i zadnje spojlere i poklopce retrovizora. Ista boja je iskorišćena za nalepnice škorpiona na haubi i nalepnicu šare trkačke zastave na krovu koja naglašava sportski izgled. SuperSport alu-felne od 17 inča i poznata jarko crvena Brembo kočiona klešta su takođe deo standardnog paketa. Detaljnije, moćni sistem za kočenje uključuje Brembo kočnice sa aluminijumskim kočionim kleštima sa četiri klipa i diskovima od 305mm napred i 240mm pozadi, i jedni i drugi sa sopstvenom ventilacijom.

Abarth 695 70° Anniversario

Isti sportski duh može se pronaći u kokpitu, sa novim, ekskluzivnim "Sabelt Tricolore" sedištima izrađenim posebno za ovo izdanje. Slavna trkačka prošlost brenda je takođe proslavljena značkama na automobilu, u stilu pršlog vremena i sa tradicionalnim emblemom škorpiona, koji predstavlja nepogrešiv omaž nasledstvu jednog od najpoznatijih italijanskih brendova na svetu. U kokpitu je tablica sa brojem za svaki od 1949 modela koji će biti proizvedeni, što čini svaki model 695 70° Anniversario  autentičnim automobilom za kolekcionare.

Novi 695 70° Anniversario opremljen je najmoćnijim motorom  u liniji. Motor od 1,4 litra sa turbo ubrizgavanjem isporučuje 180 KS i obrtni momenat od 250 Nm pri 3000 rpm sa maksimalnom brzinom od 225 km/h (sa spojlerom pod uglom od 0°) i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 6,7 sekundi. Ukratko, 695 70° Anniversario je savršena kombinacija performansi motora i aerodinamičnosti.

Razmišljajući o sportskim korisnicim, ne ne nedostaje mu povezanosti. Apple CarPlay i Google Android AutoTM * sa UconnectTM 7" HD sistemom su standardni deo opreme, sa DAB digitalnim radiom i navigacionim sistemom. Sistem za informacije i zabavu ima HD ekran kao i Abarth Telemtry, integrisanu aplikaciju stvorenu da meri performanse. Standardnu opremu kompletiraju automatska klimatiyacija, DRL, LED svetla za maglu i posebni tepisi.

*Android Auto, Google Play i Google Maps su registrovane marke kompanije Google LLC.

Apple CarPlay je registrovana marka kompanije Apple Inc.

Tjuning je u DNK Karla Abarta

Karlo Abart rođen je u Beču 15. novembra 1908. i postigao je uspeh skoro bez presedana u svetu auto-moto trka, kao rezultat apsolutne posvećenosti svetu motora i zaista genijalnom talentu, strasti i osećaju za inovacije. Skuteri, bicikli, motori i prikolice. Svako vozilo bilo je dovoljno dobro za ovog mladića, a važno mu je bilo da može da ih rasklopi, opravi ili da unapredi njihove performanse. Kada je imao 11. godina, Karlo Abart je obmotao kožni kaiš oko točkova svog skutera kako bi smanjio trenje na asfaltu i pobedio stariju decu u trkama u komšiluku. Devet godina kasnije, ostvario je svoje prve uspehe na Motor Thun. U tom trenutku je njegova velika strast prema motorima već iscrtavala putanju njegove budućnosti. Pored vožnje, naravno, tu je i ljubav prema brzini, i takmičarski duh.  Njegovoj sklonosti ka trkama ubrzo se pridružio i urođen dar za inženjerstvo, te je 1930. godine proizveo svoj prvi motor prilagođen Abart brendu.

Nažalost, ozbiljna nezgoda tokom trke u Lincu primorala ga je da odustane od vožnje motora, međutim ni tad nije izgubio odlučnost da podstiče sebe i pomera granice, stoga je nastavio da se trka sa bočnom prikolicom, vozilom koje je on proslavio, zahvaljujući podvizima poput onog protiv Orijent Eksprese (iz kojeg je Abart izašao kao pobednik, očigledno) 1934. godine. Ovo je obeležilo novi početak za Karla Abarta. 1945. godine preselio se u Merano i postao pravi italijanski građanin. Zatim, nakon kratkog iskustva na Cisitaliji, 31. marta 1949. godine osnovao je Abarth & C zajedno sa vozačem Gvidom Skaljarinijem. Njihov prvi automobil bio je model 204 A, koji potiče od Fijata 1100. Pažnju je privukao 10. aprila 1950. godine kada ga je Tacio Nuvolari vozio i pobedio na svojoj poslednjoj trci, Palermo-Monte Pelegrino.  Od tada, istorija Škorpiona ogleda se u novim sportskim i industrijskim rekordima, revolucionarnoj opremi i legendarnim trkama. Primer? Bilo je to 1962. godine kada je Karlo Abart odlučio da na trke pošalje Abarth 1000s sa otvorenim poklopcem motora kako bi pospešio njegovo hlađenje, ali je ubrzo nakon toga uvideo aerodinamički značaj ove modifikacije. Tako je 1966. godine napravio spojler gepeka i na taj način postao prvi koji je opremio trkačke automobile spojlerom tako da mogu da iskoriste prednosti koje pruža aerodinamika. Upravo tome novi Abarth 695  70° Anniversario odaje počast

Uzbudljiv promotivni video koji veliča vanvremenski duh Karla Abarta

Lansiranje novog Abarth 695 70° Anniversario praćeno je komunikacijskom kampanjom koju je realizovala kompanija Independent Ideas. Neodoljiva video kampanja slavi 70. godišnjicu pripovedajući životnu priču osnivača, ispunjenu posvećenošću, adrenalinom i brzinom, kao i njegovim vanvremenskim duhom oličenim u današnjim modelima. Gledaoce će privući brz sled slika koje ilustruju tri poznata poduhvata Karla Abarta isprepletana sa tri nove odlike koje je brend uveo zajedno sa značkom Škorpiona ove godine.

Video počinje prikazujući mladog genija Karla koji 1918. godine dorađuje svoj skuter da bi dobio prve trke na ulicama Beča. Ista potraga za nastupom ogleda se i u novom modelu 595 Pista, izvanrednom modelu opremljenom sa novim Record Monza auspuhom sa aktivnim ventilom i Koni zadnjim amortizerima sa FSD tehnologijom za savršeno prianjanje za podlogu, upravljanje i bezbednost.

Slika se menja i katapultira posmatrače u 1934. godinu kad je ambiciozni mladić bio u svim naslovima tako što je sa svojom bočnom prikolicom pobedio Orijent Ekspres, jedan od najbržih vozova tog doba, kao još jedan dokaz čovekove odlučnosti. Paralelno izdanje nastavlja sa uzbudljivom perspektivom vožnje modela Abarth 595 esseesse, novim specijalnim izdanjem koje predstavlja osnivačev stav o najtežim izazovima i koje ima korene u istoriji brenda. Naziv "esseesse" odnosi se na popularnu tjuning opremu šezdesetih koja je Karlu Abartu donela bogatstvo.

Još jedan vremeplov i gledalac se nalazi u Abartovoj garaži. Godina je 1962. i Abarth 1000 odnosi pobede na svim frontovima, prolazeći kroz cilj sa tad već popularnim otvorenim poklopcem motora koji kontroliše toplotu motora i ima pozitivan uticaj na aerodinamiku. Jedan od prvih trkačkih spojlera gepeka nastao je 1966. godine zbog ove intuicije. Scena se ponovo menja i možemo videti hitrog Abartha 695 70° Anniversario kako se trka sa podignutim spojlerom gepeka. To je najnovije priznanje nasleđu Škorpiona i neponovljivom karakteru po kojem se Abarth razlikuje na putu.

Film, koji je režirao Alessio Fava za Haibun Production kompaniju, završava se rečenicom „Igrajmo se zauvek“, koja, u godini slavlja, naglašava vanvremenski, sportski duh brenda.

Dug niz proizvoda u vidu priznanja u čast 70. godišnjici Škorpiona

Novi Abarth 695 70° Anniversario završio je dugi niz licenciranja i  trgovačkih priznanja kako bi odao počast važnoj prekretnici i raširio vidljivost Škorpiona i van automobilske industrije.  Sklopljena je saradnja sa vodećim partnerima u cilju stvaranja ekskluzivnih proizvoda u prodaji tokom Dana Abartha 2019. godine, starajući se da strast prema Abarth-u postane stil života koji svaki dan čini posebnim.

Jedan od poslednjih slavljeničkih proizvoda je znalja koja nosi zvanični logo "70. godišnjica" koju je kreirala kancelarija filatelista i numizmatičara u San Marinu.

Sportski trijumfi poslužili su kao inspiracija za Breil satove proizvedene u specijalnom izdanju od 800 delova, potpuno prekriveni titanijumom i s referencama na svet trka, poput Abarth band i čuvenog slavljeničkog  znaka Škorpiona. Novi izgled Abartha i kolekcija detalja takođe su inspirisani svetom moto-sporta. Trkački stil nagoveštava nekoliko ključnih komponenti, poput popularnog Record Monza auspuha ili gaznog sloja guma. Značka Škorpiona i logo „70. godišnjica“ ukrašavaju sve proizvode. Izuzetne performanse i istorija nastavljaju se novom kolekcijom „Record“ kapsule koju je kreirao Iuter kako bi proslavili dostignuća Fijat Abarth 1000 Pininfarina Record modela sa jednim sedištem. Konkretno, saopštenje Record Hoodie and Record Tee prikazuje reči „12 sati života bez razmišljanja o prošlosti i budućnosti“ i „203,656 km/h“ kako bi proslavili brzinski rekord postavljen 60-ih godina u Monci. Fotografija automobila odštampana je na prednjoj strani Monoposto Crewneck and Monoposto Tee sa rečju Abarth, tehničkim specifikacijama automobila, dok je rekord odštampan pozadi.

Vredan pomena u okviru ekskluzivne ponude lifestyle proizvoda je Ixoost Kubo - Abarth 695 domaće ozvučenje koje integriše BluetoothTM sistem ozvučenja koje može da se poveže sa svim uređajima koji koriste istu tehnologiju i jedinstvenu repliku Record Monza zvučnog sistema sa bas refleks funkcijom. Abarth bicikli potvrdili su partnerstvo sa Ducale kompanijom. Ova bicikla predstavljaju potragu za dokazivanjem, koja je uvek bila ključna u Abarth-ovoj DNK i zadivljuju sa Abarth-ovim bojama i simbolima koji su obezbedili čvrst temelj u kolektivnoj imaginaciji. Dugačak sled slavljeničkih počasti nastavlja se prekrasnim umetničkim slikama kompanije Editalia, koja pripada državnom zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, koja odaje priznanje nekim od najautentičnijih automobila u istoriji Abarth-a.

Torino, Oktobar 2019. godine

PR saopštenje – FCA Srbijačitanja : 458Komentari