home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault salon

Potražnja za putničkim automobilima u Evropi se oporavila u septembru, nakon pada u prethodnom mesecu, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno je u septembru u 27 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovano 1,2 miliona novih automobila, 14,5 posto više nego u istom mesecu prošle godine.

U avgustu je njihov broj smanjen za 8,4 posto.

Snažan oporavak potražnje je najvećim delom rezultat niske uporedive osnovice u istom prošlogodišnjem mesecu kada su na snagu stupili stroži propisi o emisijama štetnih izduvnih gasova (WLTP). Rezultat je bio pad potražnje za novim automobilima za 23,5 posto, podsećaju u ACEA-i.

Dvocifrene stope rasta potražnje su u prošlom mesecu zabeežene na četiri od pet glavnih tržišta EU-a. U Nemačkoj je tako broj registrovanih novih automobila porastao 22,2 posto, u Španiji 18,3 posto, a u Francuskoj i Italiji 16,6 odnosno 13,4 posto.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je oporavak bio vrlo skroman, uz stopu rasta potražnje za 1,3 posto, zbog slabog poverenja potrošača pre bregzita, pokazuju podaci ACEA-e.

Folksvagen se prošlog meseca suočio sa skokom prodaje svog ključnog brenda za 58,2 odsto, dok je prodaja Renoa porasla za 30,3 odsto.

Registracija automobila marke FCA „Alfa Romeo“ povećana je za 25,9 odsto na godišnjem nivou.

Japanski Nisan bio je jedan od najvećih gubitnika među glavnim brendovima, sa padom prodaje od 7,0 odsto.

Među premijum automobilskim markama, prodaja Audija je porasla za 38,8 odsto, nadmašivši tako konkurente kao što su Mercedes-Benc i Volvo, koji su registrovali rast prodaje od 9,9 odsto i 9,3 odsto, respektivno.

Prodaja BMW-a je pala 6,6 odsto, saopšteno je iz ACEA.

Blagi pad u prvih devet meseci

U periodu od januara do septembra u 27 zemalja EU-a je registrovano ukupno 11,769 miliona novih autommobila, 1,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Među vodećim tržištima snažniju potražnju nego u istom prošlogodišnjem periodu je zabeležila samo Nemačka, za 2,5 posto.

Daleko najveći pad broja registrovanih novih automobila je zabeležen u Španiji, za 7,4 posto. Slede Ujedinjeno Kraljevstvo s padom potražnje za 2,5 posto, Italija, gde je smanjena 1,6 posto, te Francuska s 1,3 posto slabijom potražnjom.

Izvor: Hina / Tanjug

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 259Komentari